Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан састанак комисија Црне Горе и Републике Албаније у циљу разматрања иницијативе и аспеката у вези са закључивањем споразума о отварању заједничког граничног прелаза

Објављено: 09.05.2018. 20:33 Аутор: МУП
Комисија за обављање послова разграничења и утврђивања државне границе, одређивање граничних прелаза, утврђивање режима пограничног саобраћаја са сусједним државама и спровођење Стратегије интегрисаног управљања границом (Комисија за државну границу)

Састанак комисија Црне Горе и Републике Албаније на заједничком граничном прелазу Сукобин – Мурићани оџан је данас, 09. маја 2018. године, у циљу разматрања Иницијативе и сагледавања свих аспеката од значаја за закључивање споразума између Владе Црне Горе и Савјета министара Републике Албаније о отварању заједничког граничног прелаза Цкла (Црна Гора) - Зогај (Република Албанија) за међународни друмски и језерски путнички саобраћај.

Такође, циљ овог састанка био је усаглашавање активности граничних служби Црне Горе и Републике Албаније на поједностављењу граничних процедура за вријеме љетње туристичке сезоне и постизање договора о динамици активности на припреми Пројекта обнављања граничних ознака на имплементацији Споразума о обнављању граничних ознака између двије државе.

Састанку су присуствовали представници министарстава унутрашњих послова и граничних полиција, управа царина, органа управе надлежних за газдовање граничним прелазима двије државе и представници Општине Бар и Мјесне заједнице Острос.

Заједнички је констатовано, након обиласка могућих локација будућег заједничког граничног прелаза, да је најкомфорнија локација на Цкла (Црна Гора), на којој постоји изграђена пристанишна инфраструктура. Отварањем граничног прелаза на тој локацији постоји могућност заједничког вршења граничне контроле у међународном друмском и језерском путничком саобраћају, након повезивања пута Цкла – Зогај (АЛ), око 2 км. Повезивањем овог путног правца валоризовали би се туристички потенцијали Скадарског језера на црногорској и албанској страни и смањила фреквенција саобраћаја на заједничком граничном прелазу Сукобин – Мурићани.

Општине Бар и Скадар, дали су пуну подршку реализацији овог заједничког Пројекта.

Министарства унутрашњих послова Црне Горе и Републике Албаније, након овог састанка, предузеће даље процедуре у циљу реализације Иницијативе о отварању овог граничног прелаза.

Делегације Црне Горе и Републике Албаније у овим преговорима предводили су Милан Пауновић, предсједник црногорске Комисије за државну границу и Аида Веизај Хајнај, замјеница генералног директора Полиције и директорица Сектора за границу и миграције Републике Албаније.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?