Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Ministar Purišić govorio na konferenciji „Ka EU pravilima o koordinaciji sistema socijalne sigurnosti”

Objavljeno: 15.05.2018. 18:15 Autor: mrss
Početak implementacije projekta koji se finansira iz IPA fondova “Ka EU pravilima o koordinaciji sistema socijalne sigurnosti”, održan je danas, 15.maja 2018. u prostorijama EU Info Centra.
 
Prisutnima su se obratili ministar rada i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore, Kemal Purišić, direktorica Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova i pregovarač za Poglavlje 2. Sloboda kretanja radnika, Ljiljana Simović , šef sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Hermann Spitz kao i predstavnik tima projekta povodom Poglavlja 2 u procesu pregovora.

Ministar Purišić kazao je da koordinacija sistemima socijalne sigurnosti ima cilj da očuva sva prava socijalne sigurnosti, za radnike migrante i članove njihovih porodica, koje oni mogu ostvariti tokom zapošljavanja ili boravka u drugoj državi EU, čak i nakon napuštanja tržišta rada.

Cilj projekta “Ka EU pravilima o koordinaciji sistema socijalne sigurnosti”, koji finansira EU je da obezbijedi efikasnu primjenu sistema socijalne sigurnosti kroz jačanje administrativnih kapaciteta crnogorskih nadležnih organa i institucija, tako da relevantne pravne tekovine u oblasti slobode kretanja radnika budu implementirane nakon prijema Crne Gore u EU. 

„Učešće u koordinaciji sistema socijalne sigurnosti, osim striktne primjene pravila, zahtijeva i uspostavljanje prilagođenih struktura za efikasnu primjenu, obuku i edukaciju državnih službenika u cilju implementacije i nadzora adekvatnog funkcionisanja sistema. Zbog toga, biće neophodno ojačati administrativne kapacitete institucija, odgovornih za koordinaciju sistema socijalne sigurnosti“, naglasio je Purišić.

Vrijednost projekta iznosi 378.500 € i trajaće 18 mjeseci. 

U okviru ovog projekta, Ministarstvo rada i socijalnog staranja dobiće podršku kroz nekoliko studija o uticaju slobodnog kretanja radnika na crnogorski sistem socijalne sigurnosti. 

Jačanje kapaciteta Ministarstva rada i socijalnog staranja biće realizovano kroz niz obuka koje će se implementirati tokom perioda trajanja projekta. Prva, opšta, obuka koja se odnosi na principe koordinacije sistema socijalne sigurnosti biće održana u Podgorici 16. maja. Razviće se strategija komunikacije za radnike migrante s ciljem podizanja svijesti o pravima socijalne sigurnosti prilikom kretanja kroz zemlje EU, nakon što Crna Gora pristupi EU. 

Ovim aktivnostima će tim projekta doprinijeti sveukupnoj pripremi crnogorskih nadležnih institucija u području socijalne sigurnosti u budućem radu koji se odnosi na slobodu kretanja radnika 

Projekat je od velikog značaja za Crnu Goru u procesu prijema u EU, i doprinijeće implementaciji prioritetnih akcija u okviru evropskih pravnih tekovina u polju slobode kretanja radnika i koordinacije sistema socijalne sigurnosti. 


PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?