Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Министар Пуришић говорио на конференцији „Ка ЕУ правилима о координацији система социјалне сигурности”

Објављено: 15.05.2018. 18:15 Аутор: мрсс
Почетак имплементације пројекта који се финансира из ИПА фондова “Ка ЕУ правилима о координацији система социјалне сигурности”, одржан је данас, 15.маја 2018. у просторијама ЕУ Инфо Центра.
 
Присутнима су се обратили министар рада и социјалног старања у Влади Црне Горе, Кемал Пуришић, директорица Директората за европске интеграције, програмирање и имплементацију ЕУ фондова и преговарач за Поглавље 2. Слобода кретања радника, Љиљана Симовић , шеф сектора за сарадњу Делегације Европске уније у Црној Гори, Херманн Спитз као и представник тима пројекта поводом Поглавља 2 у процесу преговора.

Министар Пуришић казао је да координација системима социјалне сигурности има циљ да очува сва права социјалне сигурности, за раднике мигранте и чланове њихових породица, које они могу остварити током запошљавања или боравка у другој држави ЕУ, чак и након напуштања тржишта рада.

Циљ пројекта “Ка ЕУ правилима о координацији система социјалне сигурности”, који финансира ЕУ је да обезбиједи ефикасну примјену система социјалне сигурности кроз јачање административних капацитета црногорских надлежних органа и институција, тако да релевантне правне тековине у области слободе кретања радника буду имплементиране након пријема Црне Горе у ЕУ. 

„Учешће у координацији система социјалне сигурности, осим стриктне примјене правила, захтијева и успостављање прилагођених структура за ефикасну примјену, обуку и едукацију државних службеника у циљу имплементације и надзора адекватног функционисања система. Због тога, биће неопходно ојачати административне капацитете институција, одговорних за координацију система социјалне сигурности“, нагласио је Пуришић.

Вриједност пројекта износи 378.500 € и трајаће 18 мјесеци. 

У оквиру овог пројекта, Министарство рада и социјалног старања добиће подршку кроз неколико студија о утицају слободног кретања радника на црногорски систем социјалне сигурности. 

Јачање капацитета Министарства рада и социјалног старања биће реализовано кроз низ обука које ће се имплементирати током периода трајања пројекта. Прва, општа, обука која се односи на принципе координације система социјалне сигурности биће одржана у Подгорици 16. маја. Развиће се стратегија комуникације за раднике мигранте с циљем подизања свијести о правима социјалне сигурности приликом кретања кроз земље ЕУ, након што Црна Гора приступи ЕУ. 

Овим активностима ће тим пројекта допринијети свеукупној припреми црногорских надлежних институција у подручју социјалне сигурности у будућем раду који се односи на слободу кретања радника 

Пројекат је од великог значаја за Црну Гору у процесу пријема у ЕУ, и допринијеће имплементацији приоритетних акција у оквиру европских правних тековина у пољу слободе кретања радника и координације система социјалне сигурности. 


ПР служба Министарства рада и социјалног старања
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?