Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Delegacija Evropske investicione banke u posjeti Ministarstvu nauke

Objavljeno: 15.05.2018. 23:44 Autor: Ministarstvo nauke

Ministarstvo nauke

Delegacija Evropske investicione banke u posjeti Ministarstvu nauke

Delegacija Evropske investicione banke, u sklopu trodnevne zvanične posjete Crnoj Gori, sastala se danas sa ministarkom nauke dr Sanjom Damjanović i njenim užim timom.

Sastanku su prisustvovali: gospodin Nihan Koseleci-Blanchy, ekonomista, gospodin Anthony Friedman, inženjer, gospodin Alex Talmon- l’Armee, inženjer i gospođa Isabelle Stoffel, iz Direktorata za obrazovanje i istraživanje EIB u čijoj je nadležnost saradnja sa Crnom Gorom, a ispred Ministarstva nauke dr Darko Petrušić, generalni direktor Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost, mr Smilja Kažić - Vujačić, načelnica Direkcije za međunarodne programe i evropske integracije i dr Nina Radulović, savjetnica ministarke i članica Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost.

Sagovornici su razgovarali o modelima saradnje i konsaltinga na projektu Naučnotehnološki park koji realizuje Ministarstvo nauke u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore. NTP je jedan je od strateških prioriteta Vlade Crne Gore i nalazi se na jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata, koji ima za cilj da objedini preduzetničke, inovativne, naučne i privredne kapacitete i ostvari vezu sa lokalnim i regionalnim biznis centrima, inkubatorima i klasterima.

U narednom periodu za ovaj projekat će se raditi na pripremi tehničke dokumentacije i adekvatnom pravnom uspostavljanju, formiranju menadžmenta, kao i definisanju programa podrške i obuka. U planu je izgradnja sjedišta u Podgorici sa tri impulsna centra u Nikšiću, Baru i Pljevljima.

Na sastanku je bilo više riječi o izgradnji inovativnog ekosistema, pravljenju adekvatne spone između nauke i privrede, komercijalizaciji proizvoda na tržištu, kao i podršci start – apovima, za koje Vlada Crne Gore u poslednjem kvartalu ove godine ima u planu donošenje Nacionalnog programa za podsticanje razvoja, za šta je već dobijena ekspertska pomoć od Evropske unije.

Ministarka Damjanović je delegaciju EIB upoznala i sa regionalnim projektom – Uspostavljanje međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope, postignutim rezultatima i budućim planovima u cilju realizacije projekta, te razgovarala o potencijalnoj saradnji i modelima podrške naučnom institutu od strane Evropske investicione banke.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?