Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Делегација Европске инвестиционе банке у посјети Министарству науке

Објављено: 15.05.2018. 23:44 Аутор: Министарство науке

Ministarstvo nauke

Делегација Европске инвестиционе банке у посјети Министарству науке

Делегација Европске инвестиционе банке, у склопу тродневне званичне посјете Црној Гори, састала се данас са министарком науке др Сањом Дамјановић и њеним ужим тимом.

Састанку су присуствовали: господин Нихан Коселеци-Бланцхy, економиста, господин Антхонy Фриедман, инжењер, господин Алеx Талмон- л’Армее, инжењер и госпођа Исабелле Стоффел, из Директората за образовање и истраживање ЕИБ у чијој је надлежност сарадња са Црном Гором, а испред Министарства науке др Дарко Петрушић, генерални директор Директората за научноистраживачку дјелатност, мр Смиља Кажић - Вујачић, начелница Дирекције за међународне програме и европске интеграције и др Нина Радуловић, савјетница министарке и чланица Савјета за научноистраживачку дјелатност.

Саговорници су разговарали о моделима сарадње и консалтинга на пројекту Научнотехнолошки парк који реализује Министарство науке у сарадњи са Универзитетом Црне Горе. НТП је један је од стратешких приоритета Владе Црне Горе и налази се на јединственој листи приоритетних инфраструктурних пројеката, који има за циљ да обједини предузетничке, иновативне, научне и привредне капацитете и оствари везу са локалним и регионалним бизнис центрима, инкубаторима и кластерима.

У наредном периоду за овај пројекат ће се радити на припреми техничке документације и адекватном правном успостављању, формирању менаџмента, као и дефинисању програма подршке и обука. У плану је изградња сједишта у Подгорици са три импулсна центра у Никшићу, Бару и Пљевљима.

На састанку је било више ријечи о изградњи иновативног екосистема, прављењу адекватне споне између науке и привреде, комерцијализацији производа на тржишту, као и подршци старт – аповима, за које Влада Црне Горе у последњем кварталу ове године има у плану доношење Националног програма за подстицање развоја, за шта је већ добијена експертска помоћ од Европске уније.

Министарка Дамјановић је делегацију ЕИБ упознала и са регионалним пројектом – Успостављање међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе, постигнутим резултатима и будућим плановима у циљу реализације пројекта, те разговарала о потенцијалној сарадњи и моделима подршке научном институту од стране Европске инвестиционе банке.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?