Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predstavnici Ministarstva rada i socijalnog stranja učestvovali na 9. Međunarodnom kongresu zaštite i zdravlja na radu u Istanbulu

Objavljeno: 16.05.2018. 17:27 Autor: mrss

Predstavnice Ministarstva rada i socijalnog staranja Jovana Bošković, samostalna savjetnica u Direkciji za poslove zaštite i zdravlja na radu i Larisa Zoronjić, samostalna savjetnica u Direkciji za radne odnose, učestvovale su na 9.Međunarodnom kongresu zaštite i zdravlja na radu u Istanbulu.

U organizaciji Ministarstva rada i socijalnog staranja Turske, i suorganizaciji ILO, TIKA, ISSA, EU – OSHA, održan je deveti po redu Međunarodni kongres zaštite i zdravlja na radu. Isti je okupio preko 700 učesnika, predstavnika vlada, radničkih i poslodavačkih organizacija, eksperta iz oblasti zaštite i zdravlja na radu, predstavnika Međunarodne organizacije rada, Evropske agencije za zaštitu i zdravlje na radu idr, iz 67 zemalja.

Tema ovogodišnjeg međunarodnog kongresa je „Saradnja i koordinacija prilikom zaštite i zdravlja na radnom mjestu“. Prepoznavanje važnosti zaštite i zdravlja na radu, povezivanje državnih službenika iz cijelog svijeta kroz skupove, konferencije, vladine aktivnosti i umrežavanje.

Na otvaranju događaja, premijer Turske, gdin Binali Yıldırım, istakao je kako jedino zajedničkim djelovanjem, države kao cjeline, misleći na vladu, poslodavce, zaposlene, sindikate, ukupnu javnost, možemo izgraditi sigurno i zdravo radno mjesto. Takođe, bilo je riječi i o u usklađivanju zakonskih okvira sa propisima Evropske unije, gdje je Turska kao reper svim državama, imajući u vidu da je njihova usklađenost sa relevantnim direktivama EU, ocijenjena kao potpuna. Jedna od tema kojoj se posvetila posebna pažnja, jeste i ulaganje u profesionalno obrazovanje, počevši već od osnovnog obrazovanja.

Zajednički stav svih učesnika jeste i da je procjena rizika temelj za stvaranje i održivost „zdravih preduzeća“, kao i da bez državnog nadzora nije moguće postići učinkovit rezultat.

Analizirajući sve informacije koje su predstavljene i podijeljene na konferenciji, zaključujemo da se Crna Gora nalazi na dobrom pravcu i da će usklađivanjem propisa iz oblasti zaštite i zdravlja na radu sa Direktivama EU, stvaranjem dobrih zakonskih temelja na kojima će se zasnivati zdravi odnos svih činilaca u procesu rada, naporima koje ulažemo u samu promociju i podizanje svijasti o važnosti ove oblasti, ići u korak sa dostignućima i iskustvima uporednog zakonodavstva, vodeći se misijom „ Vision Zero“.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?