Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представници Министарства рада и социјалног страња учествовали на 9. Међународном конгресу заштите и здравља на раду у Истанбулу

Објављено: 16.05.2018. 17:27 Аутор: мрсс

Представнице Министарства рада и социјалног старања Јована Бошковић, самостална савјетница у Дирекцији за послове заштите и здравља на раду и Лариса Зороњић, самостална савјетница у Дирекцији за радне односе, учествовале су на 9.Међународном конгресу заштите и здравља на раду у Истанбулу.

У организацији Министарства рада и социјалног старања Турске, и суорганизацији ИЛО, ТИКА, ИССА, ЕУ – ОСХА, одржан је девети по реду Међународни конгрес заштите и здравља на раду. Исти је окупио преко 700 учесника, представника влада, радничких и послодавачких организација, експерта из области заштите и здравља на раду, представника Међународне организације рада, Европске агенције за заштиту и здравље на раду идр, из 67 земаља.

Тема овогодишњег међународног конгреса је „Сарадња и координација приликом заштите и здравља на радном мјесту“. Препознавање важности заштите и здравља на раду, повезивање државних службеника из цијелог свијета кроз скупове, конференције, владине активности и умрежавање.

На отварању догађаја, премијер Турске, гдин Бинали Yıлдıрıм, истакао је како једино заједничким дјеловањем, државе као цјелине, мислећи на владу, послодавце, запослене, синдикате, укупну јавност, можемо изградити сигурно и здраво радно мјесто. Такође, било је ријечи и о у усклађивању законских оквира са прописима Европске уније, гдје је Турска као репер свим државама, имајући у виду да је њихова усклађеност са релевантним директивама ЕУ, оцијењена као потпуна. Једна од тема којој се посветила посебна пажња, јесте и улагање у професионално образовање, почевши већ од основног образовања.

Заједнички став свих учесника јесте и да је процјена ризика темељ за стварање и одрживост „здравих предузећа“, као и да без државног надзора није могуће постићи учинковит резултат.

Анализирајући све информације које су представљене и подијељене на конференцији, закључујемо да се Црна Гора налази на добром правцу и да ће усклађивањем прописа из области заштите и здравља на раду са Директивама ЕУ, стварањем добрих законских темеља на којима ће се заснивати здрави однос свих чинилаца у процесу рада, напорима које улажемо у саму промоцију и подизање свијасти о важности ове области, ићи у корак са достигнућима и искуствима упоредног законодавства, водећи се мисијом „ Висион Зеро“.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?