Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Dan i Noć muzeja 2018

Objavljeno: 17.05.2018. 19:11 Autor: Ministarstvo kulture
U okviru programa proslave Evropske godine kulturne baštine, Dan i noć muzeja biće obilježeni u 11 opština u Crnoj Gori, 18. i 19. maja. U okviru manifestacije, publika će imati priliku da učestvuje u besplatnim programima koji se organizuju u Baru, Beranama, Bijelom Polju, Budvi, Cetinju, Herceg Novom, Kotoru, Nikšiću, Tivtu, Podgorici i Rožajama.

Ovogodišnja tema manifestacije „Hiperpovezanost muzeja: novi pristupi, nova publika“, odabrana je u skladu sa idejom promovisanja samog termina „hiperpovezanost“, koji ukazuje na višestruke načine komunikacije koji postoje u savremenom svijetu, a baziraju se na elektronsku poštu, poruke, telefonsku komunikaciju, internet. Zahvaljujući tehnologijama muzeji danas, kroz savremenu prezentaciju kolekcija, mogu da dopru do nove publike, bilo da se radi o digitalizaciji, dodavanju multimedijalnih sadržaja ili promovisanju manifestacija i događaja na društvenim mrežama.

U skladu sa navedenim, publika u Crnoj Gori imaće priliku da u kasnim večernjim satima posjeti stalne postavke muzeja u Baru i Rožajama. U Beranama će biti prezentovana izložba “Gaser u Crnoj Gori”, a u Bijelom Polju 32 izložba "Likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola" i kulturno-zabavni program "U akovu moje zlato". Publika u Budvi imaće priliku da besplatno posjeti stalne postavke i privremene izložbe Muzeja grada Budve, Moderne galerije, Spomen doma „Stefan Mitrov Ljubiša“, Spomen doma „Reževići“ i Spomen doma „Crvena komuna“. Narodni muzej na Cetinju 18. maja organizuje cjelodnevni program od 11 do 20:30 sati, u okviru kojeg je planirano okupljanje kluba Slobodno vrijeme, predavanje na temu stećaka, dječija radionica „Abeceda muzejskih predmeta“, tematska izložba “Kućni ljubimci Petrovića”, tužbalice o muzeju, ali i predavanja o antifašizmu i berlinskoj umjetničkoj sceni. Publika u Herceg Novom imaće priliku da posjeti izložbu “Lampe Đuričkog kamena”, koja se organizuje nakon predavanja “300 godina od osnivanja Topaljske komunitadi u Herceg Novom”. U Kotoru će biti otvorene izlože "Vodena čarolija" i ,,Crtanje svijeta", a Pomorski muzej Crne Gore za najmlađe planira čas pomorstva “260 godina od pomorske bitke braće Ivanović iz Dobrote u luci Pirej”. Muzej iz Nikšiča 18. maja prezentovaće multimedijalni projekat „Noli me tangere“, audio – vizuelni događaj „The private psychodelic reel“, a biće organizovane i edukativne radionice „Body Art“ i „Praistorija na teritoriji Opštine Nikšić”. U Tivtu u okviru kompleksa Buća – Luković 19. maja biće prezentovano sedam izložbi, dok će u Podgorici bogat program podrazumijevati izložbu “Fotografi na crnogorskom dvoru”, radionicu “Ruke”, izložbu Petra Borovinića “Mozaici” i promociju knjige “Lirske narodne pjesme iz stare narodne periodike”.

Obilježavanje Dana i Noći muzeja 2018 podražali su JP Kulturni centar Bar, Polimski muzej, Muzej Bijelo Polje, Muzej i galerije Budve, Narodni muzej Crne Gore, Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija J.B. Benković, Prirodnjački muzej Crne Gore, Pomorski muzej Crne Gore, JU Muzeji i galerije Nikšić, Muzeji i galerije Tivat, JU Muzeji i galerije Podgorica, JU Zavičajni muzej „Ganića kula“ Rožaje.

Program obilježavanja manifestacije možete preuzeti ovdje.

O Danu i Noći muzeja

Međunarodni dan muzeja 18. maj obilježava se od 1977. godine pod pokroviteljstvom Međunarodnog muzejskog savjeta (ICOM), a sa ciljem afirmacije muzeja i isticanja njihove uloge u promovisanju kulturne različitosti i interkulturalnog dijaloga.

Noć muzeja je manifestacija koja se od 2005. godine, na inicijativu Francuske muzejske direkcije, organizuje pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i ICOM, u subotu najbližu 18. maju, kada je Međunarodni dan muzeja. Na poziv Ministarstva kulture i komunikacija Republike Francuske, Ministarstvo kulture Crne Gore se od 2007. godine pridružuje ovoj međunarodnoj manifestaciji, dajući podršku muzejima u Crnoj Gori da prezentuju, valorizuju i približe široj javnosti pokretnu kulturnu baštinu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?