Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дан и Ноћ музеја 2018

Објављено: 17.05.2018. 19:11 Аутор: Министарство културе
У оквиру програма прославе Европске године културне баштине, Дан и ноћ музеја биће обиљежени у 11 општина у Црној Гори, 18. и 19. маја. У оквиру манифестације, публика ће имати прилику да учествује у бесплатним програмима који се организују у Бару, Беранама, Бијелом Пољу, Будви, Цетињу, Херцег Новом, Котору, Никшићу, Тивту, Подгорици и Рожајама.

Овогодишња тема манифестације „Хиперповезаност музеја: нови приступи, нова публика“, одабрана је у складу са идејом промовисања самог термина „хиперповезаност“, који указује на вишеструке начине комуникације који постоје у савременом свијету, а базирају се на електронску пошту, поруке, телефонску комуникацију, интернет. Захваљујући технологијама музеји данас, кроз савремену презентацију колекција, могу да допру до нове публике, било да се ради о дигитализацији, додавању мултимедијалних садржаја или промовисању манифестација и догађаја на друштвеним мрежама.

У складу са наведеним, публика у Црној Гори имаће прилику да у касним вечерњим сатима посјети сталне поставке музеја у Бару и Рожајама. У Беранама ће бити презентована изложба “Гасер у Црној Гори”, а у Бијелом Пољу 32 изложба "Ликовно стваралаштво ученика основних школа" и културно-забавни програм "У акову моје злато". Публика у Будви имаће прилику да бесплатно посјети сталне поставке и привремене изложбе Музеја града Будве, Модерне галерије, Спомен дома „Стефан Митров Љубиша“, Спомен дома „Режевићи“ и Спомен дома „Црвена комуна“. Народни музеј на Цетињу 18. маја организује цјелодневни програм од 11 до 20:30 сати, у оквиру којег је планирано окупљање клуба Слободно вријеме, предавање на тему стећака, дјечија радионица „Абецеда музејских предмета“, тематска изложба “Кућни љубимци Петровића”, тужбалице о музеју, али и предавања о антифашизму и берлинској умјетничкој сцени. Публика у Херцег Новом имаће прилику да посјети изложбу “Лампе Ђуричког камена”, која се организује након предавања “300 година од оснивања Топаљске комунитади у Херцег Новом”. У Котору ће бити отворене изложе "Водена чаролија" и ,,Цртање свијета", а Поморски музеј Црне Горе за најмлађе планира час поморства “260 година од поморске битке браће Ивановић из Доброте у луци Пиреј”. Музеј из Никшича 18. маја презентоваће мултимедијални пројекат „Ноли ме тангере“, аудио – визуелни догађај „Тхе привате псyцходелиц реел“, а биће организоване и едукативне радионице „Бодy Арт“ и „Праисторија на територији Општине Никшић”. У Тивту у оквиру комплекса Бућа – Луковић 19. маја биће презентовано седам изложби, док ће у Подгорици богат програм подразумијевати изложбу “Фотографи на црногорском двору”, радионицу “Руке”, изложбу Петра Боровинића “Мозаици” и промоцију књиге “Лирске народне пјесме из старе народне периодике”.

Обиљежавање Дана и Ноћи музеја 2018 подражали су ЈП Културни центар Бар, Полимски музеј, Музеј Бијело Поље, Музеј и галерије Будве, Народни музеј Црне Горе, Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Ј.Б. Бенковић, Природњачки музеј Црне Горе, Поморски музеј Црне Горе, ЈУ Музеји и галерије Никшић, Музеји и галерије Тиват, ЈУ Музеји и галерије Подгорица, ЈУ Завичајни музеј „Ганића кула“ Рожаје.

Програм обиљежавања манифестације можете преузети овдје.

О Дану и Ноћи музеја

Међународни дан музеја 18. мај обиљежава се од 1977. године под покровитељством Међународног музејског савјета (ИЦОМ), а са циљем афирмације музеја и истицања њихове улоге у промовисању културне различитости и интеркултуралног дијалога.

Ноћ музеја је манифестација која се од 2005. године, на иницијативу Француске музејске дирекције, организује под покровитељством Савјета Европе и ИЦОМ, у суботу најближу 18. мају, када је Међународни дан музеја. На позив Министарства културе и комуникација Републике Француске, Министарство културе Црне Горе се од 2007. године придружује овој међународној манифестацији, дајући подршку музејима у Црној Гори да презентују, валоризују и приближе широј јавности покретну културну баштину.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?