Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Forum 2BS: Bošković sa Palmerom, Vilsonom, ambasadorom Zeliolijem i Dionom

Objavljeno: 23.05.2018. 00:03 Autor: mod
Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, imao je danas, na marginama Foruma 2BS u Budvi, više odvojenih bilateralnih sastanaka.

On je razgovarao sa vršiocem dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a, Metjuom Palmerom, potpredsjednikom Atlantskog savjeta Sjedinjenih Američkih Država, Dejmonom Vilsonom, sa specijalnim izaslanikom kanadskog premijera za Evropu i Evropsku uniju, Stefanom Dionom, te novoimenovanim ambasadorom Republike Italije u Crnoj Gori, Lukom Zeliolijem.

Tokom razgovora sa Palmerom, Bošković je naglasio da je bilateralna saradnja Crne Gore i SAD-a na polju odbrane, bogata i sadržajna, te da je dobila veliki i značajan podsticaj novim odnosom saveznica u okviru Aijanse. On je posebno istakao sveobuhvatnu podršku koju SAD pružaju Crnoj Gori već duži period u domenu modernizacije i unapređenja odbrambenih kapaciteta.

Palmer je kazao da će njegova zemlja i ubuduće davati snažni podsticaj razvoju odbrambenog sektora Crne Gore. On je podvukao da učešće pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama može poslužiti kao primjer drugim savezničkim i partnerskim državama kako mala zemlja, ograničenih kapaciteta, može pružiti značajan doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Tokom razgovora sa Vilsonom, crnogorski ministar odbrane je istakao podsticaj koji je Atlantski savjet dao evroatlantskim integracijama Crne Gore, kroz promovisanje vrijednosti na kojima počiva evroatlantska zajednica. Vilson je kazao da su evroatlantske integracije najbolji garant stabilnosti i put koji bi trebalo da slijede sve zemlje Zapadnog Balkana.

U razgovoru sa Dionom, Bošković je akcentovao saradnju dvije saveznice u domenu modernizacije Vojske Crne Gore, posebno nabavku helikoptera za potrebe njenog Vazduhoplovstva, ali i buduće zajedničko učešće u okviru NATO ojačanog prisustva na Istoku u okviru borbene grupe u Letoniji.
Dion je izrazio zadovoljstvo intenziviranjem odbrambene saradnje dvije zemlje, te podvukao da će Kanada nastaviti da snažno podržava strijemljenja u domenu unapređenja postojećih odbrambenih kapaciteta.

Saradnja Crne Gore i Italije na polju odbrane bila je tema razgovora sa ambasadorom Zeliolijem. Bošković je istakao doprinos italijanske strane, kako na polju obrazovanja crnogorskih kadeta na italijanskim vojnim akademijama, tako i zajedničkog učešća pripadnika vojski dvije zemlje u međunarodnim misijama i operacijama. Zelioli je naglasio da će se tokom svog mandata u Crnoj Gori posvetiti jačanju i razvoju dobrih bilateralnih odnosa dvije zemlje na svim poljima, pa i na polju odbrane.

mod mod mod

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?