Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Форум 2БС: Бошковић са Палмером, Вилсоном, амбасадором Зелиолијем и Дионом

Објављено: 23.05.2018. 00:03 Аутор: мод
Министар одбране, мр Предраг Бошковић, имао је данас, на маргинама Форума 2БС у Будви, више одвојених билатералних састанака.

Он је разговарао са вршиоцем дужности замјеника помоћника државног секретара САД-а, Метјуом Палмером, потпредсједником Атлантског савјета Сједињених Америчких Држава, Дејмоном Вилсоном, са специјалним изаслаником канадског премијера за Европу и Европску унију, Стефаном Дионом, те новоименованим амбасадором Републике Италије у Црној Гори, Луком Зелиолијем.

Током разговора са Палмером, Бошковић је нагласио да је билатерална сарадња Црне Горе и САД-а на пољу одбране, богата и садржајна, те да је добила велики и значајан подстицај новим односом савезница у оквиру Аијансе. Он је посебно истакао свеобухватну подршку коју САД пружају Црној Гори већ дужи период у домену модернизације и унапређења одбрамбених капацитета.

Палмер је казао да ће његова земља и убудуће давати снажни подстицај развоју одбрамбеног сектора Црне Горе. Он је подвукао да учешће припадника Војске Црне Горе у међународним мисијама и операцијама може послужити као примјер другим савезничким и партнерским државама како мала земља, ограничених капацитета, може пружити значајан допринос колективном систему безбједности.

Током разговора са Вилсоном, црногорски министар одбране је истакао подстицај који је Атлантски савјет дао евроатлантским интеграцијама Црне Горе, кроз промовисање вриједности на којима почива евроатлантска заједница. Вилсон је казао да су евроатлантске интеграције најбољи гарант стабилности и пут који би требало да слиједе све земље Западног Балкана.

У разговору са Дионом, Бошковић је акцентовао сарадњу двије савезнице у домену модернизације Војске Црне Горе, посебно набавку хеликоптера за потребе њеног Ваздухопловства, али и будуће заједничко учешће у оквиру НАТО ојачаног присуства на Истоку у оквиру борбене групе у Летонији.
Дион је изразио задовољство интензивирањем одбрамбене сарадње двије земље, те подвукао да ће Канада наставити да снажно подржава стријемљења у домену унапређења постојећих одбрамбених капацитета.

Сарадња Црне Горе и Италије на пољу одбране била је тема разговора са амбасадором Зелиолијем. Бошковић је истакао допринос италијанске стране, како на пољу образовања црногорских кадета на италијанским војним академијама, тако и заједничког учешћа припадника војски двије земље у међународним мисијама и операцијама. Зелиоли је нагласио да ће се током свог мандата у Црној Гори посветити јачању и развоју добрих билатералних односа двије земље на свим пољима, па и на пољу одбране.

mod mod mod

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?