Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Regionalna direktorka UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju posjetila inkluzivni vrtić u Nikšiću

Objavljeno: 24.05.2018. 19:00 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Regionalna direktorka UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju i specijalna koordinatorka za izbjegličku i migrantsku krizu u Evropi, Afšan Kan, razgovarala je danas s djecom, roditeljima, psihologom i vaspitačima o inkluzivnom obrazovanju tokom njene posjete vrtiću „Dragan Kovačević“ u Nikšiću.
U pitanju je vrtić u kojem se, uz podršku UNICEF-a, svoj djeci sa smetnjama u razvoju od najranijeg uzrasta pruža adekvatna stručna podrška.

Kan je izrazila zadovoljstvo uloženim naporom za uključivanje djece sa smetnjama u razvoju.

„Sva djeca, uključujući i djecu sa smetnjama u razvoju, imaju pravo na obrazovanje, pravo da uče, igraju se i budu prijatelji sa drugom djecom u bezbjednom okruženju. Zadovoljstvo mi je što sam posjetila ovaj vrtić i stekla uvid u sve aktivnosti koje se sprovode da bi se ostvarila prava sve djece na inkluzivan način“, poručila je Kan.

Tim porukama se pridružio i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali:

„Moja poruka svim članovima crnogorskog društva je: Govorimo o mogućnostima - pridružite nam se.“

Kan se, između ostalog, družila s djecom sa i bez smetnji u razvoju koja učestvuju u programu Specijalne olimpijade „Mladi sportisti“. Uz podršku UNICEF-a, ovaj je program uveden u crnogorske vrtiće od 2017. godine.

Pomoćnica ministra prosvjete Arijana Nikolić Vučinić podsjetila je da se inkluzivno obrazovanje primjenjuje u crnogorskim školama i vrtićima već 20 godina.

„Mladi sportisti i Rana intervencija su programi koji su već dali svoje pozitivne efekte, tako da su oni već prepoznati kod djece, roditelja i vaspitača i to nam daje snagu da nastavimo dalje i da ovakve programe širimo, jer smatramo da samo inkluzivnim obrazovanjem u okviru obrazovnog sistema možemo da uspijemo i pojačamo naš obrazovni sistem“, istakla je Nikolić Vučinić.

Pozitivne rezultate programa „Mladi sportisti“ svakodnevno primjećuje Predrag Ćosović, stručni saradnik i defektolog u vrtiću „Dragan Kovačević“:

„Mogli smo da primijetimo da djeca razvijaju toleranciju i strpljenje za vršnjake koji možda sporije ili teže odrađuju neke vježbe.“

Darinka Milić, majka trogodišnje djevojčice Mine, kaže da je zahvaljujući Specijalnoj olimpijadi njena ćerka aktivnija i spretnija:

„Njena motorika se poboljšala, a to je dosta uticalo i na govor. Što se tiče govora baš je napredovala, zna svaku riječ da ponovi, što je ranije bilo izuzetno malo.“

Specijalna olimpijada je korisna za svu djecu. Mira Rovčanin, majka dvije djevojčice, srećna je što njene ćerke idu u inkluzivni vrtić, gdje imaju mogućnost da se svakodnevno druže s djecom sa i bez smetnji u razvoju.

"Vidim da su srećne što imaju mogućnost da pomognu drugarima kojima je potrebna pomoć, da se druže s drugarima, a kasnije da prihvate različitosti i žive zajedno onako kako je najbolje i za njih i njihove drugare,“ ističe Rovčanin.

Direktorica vrtića Radmila Backović vjeruje da se uz programe Specijalne olimpijade poboljšava kvalitet predškolskog obrazovanja, što će voditi i povećanju broja djece koja pohađaju vrtiće.

„Do 2020. godine imamo strategiju da obuhvatimo 95 posto djece predškolskog uzrasta makar godinu prije škole. Neka Specijalna Olimpijada bude još jedno sredstvo koje će unaprijediti naš rad i putokaz roditeljima da upisuju djecu u predškolske institucije“, poručila je Backović.
Nakon posjete Nikšiću, gđa Kan će danas o reformi sistema dječje zaštite saznati direktno od hranitelja i socijalnih radnika, kao i od zaposlenih i djece bez roditeljskog staranja u Dječjem domu „Mladost" u Bijeloj.

Ovo je prva zvanična posjeta gđe Kan Crnoj Gori. Započela je susretom s mladima i ministrom sporta Nikolom Janovićem, u utorak, 22. maja. Tom prilikom, gđa Kan je s mladima razgovarala o pitanjima koja ih se najviše tiču i mogućnostima za njihovo aktivno učešće u crnogorskom društvu.
U srijedu, 23. maja, gđa Kan se srela s visokim predstavnicima Vlade, uključujući potpredsjednika Vlade i ministra pravde Zorana Pažina, ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića, ministra prosvjete Damira Šehovića i ministra zdravlja Kenana Hrapovića.

Istog dana, gđa Kan je o stanju prava djeteta u zemlji razgovarala s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Aivom Oravom.

Gđa Kan je u međunarodnoj javnoj službi preko 28 godina. Prethodno je bila direktorka UNICEF-ovog Programa za vanredne situacije, a bila je i na drugim visokim pozicijama: direktorka Sektora za partnerstva s javnim sektorom i mobilizaciju resursa, pomoćnica regionalnog direktora za Istočnu i Južnu Afriku i šefica predstavništva UNICEF-a na Jamajci.

Video izjave sa događaja se mogu učitati sa ovog linka
https://wetransfer.com/downloads/16aef93a728cfa6a105e4c24f7eaf03820180524114729/f33b3ff50b4f774d9d767adbe419528620180524114731/36565c  

Redosljed izjava:
1. Afšan Kan, regionalna direktorka UNICEF-a za Evropu u Centralnu Aziju i specijalna koordinatorka za izbjegličku i migrantsku krizu u Evropi
2. Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru
3. Arijana Nikolić Vučinić, pomoćnica ministra prosvjete
4. Predrag Ćosović, defektolog i stručni saradnik u vrtiću "Dragan Kovačević" u Nikšiću
5. Darinka Milić, majka djeteta koje ide u vrtić „Dragan Kovačević“ u Nikšiću
6. Mira Rovčanin, majka djeteta koje ide u vrtić „Dragan Kovačević“ u Nikšiću
7. Radmila Backović, direktorka vaspitne jedinice " Pčelica" vrtića „Dragan Kovačević“ u Nikšiću

Pokrivalice sa događaja se mogu učitati sa ovog linka
https://wetransfer.com/downloads/2db326a135c3b794d987d777ff08e13120180524114808/c5b77c30827bd6d11c0c6f43bf5cf86420180524114810/d3dbef  

Foto album sa događaja je objavljen na fejsbuk stranici UNICEF Montenegro https://www.facebook.com/pg/unicefmontenegro/photos/?tab=album&album_id=1794994777226294  

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?