Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Регионална директорка УНИЦЕФ-а за Европу и Централну Азију посјетила инклузивни вртић у Никшићу

Објављено: 24.05.2018. 19:00 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Регионална директорка УНИЦЕФ-а за Европу и Централну Азију и специјална координаторка за избјегличку и мигрантску кризу у Европи, Афшан Кан, разговарала је данас с дјецом, родитељима, психологом и васпитачима о инклузивном образовању током њене посјете вртићу „Драган Ковачевић“ у Никшићу.
У питању је вртић у којем се, уз подршку УНИЦЕФ-а, свој дјеци са сметњама у развоју од најранијег узраста пружа адекватна стручна подршка.

Кан је изразила задовољство уложеним напором за укључивање дјеце са сметњама у развоју.

„Сва дјеца, укључујући и дјецу са сметњама у развоју, имају право на образовање, право да уче, играју се и буду пријатељи са другом дјецом у безбједном окружењу. Задовољство ми је што сам посјетила овај вртић и стекла увид у све активности које се спроводе да би се остварила права све дјеце на инклузиван начин“, поручила је Кан.

Тим порукама се придружио и шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори Осама Когали:

„Моја порука свим члановима црногорског друштва је: Говоримо о могућностима - придружите нам се.“

Кан се, између осталог, дружила с дјецом са и без сметњи у развоју која учествују у програму Специјалне олимпијаде „Млади спортисти“. Уз подршку УНИЦЕФ-а, овај је програм уведен у црногорске вртиће од 2017. године.

Помоћница министра просвјете Аријана Николић Вучинић подсјетила је да се инклузивно образовање примјењује у црногорским школама и вртићима већ 20 година.

„Млади спортисти и Рана интервенција су програми који су већ дали своје позитивне ефекте, тако да су они већ препознати код дјеце, родитеља и васпитача и то нам даје снагу да наставимо даље и да овакве програме ширимо, јер сматрамо да само инклузивним образовањем у оквиру образовног система можемо да успијемо и појачамо наш образовни систем“, истакла је Николић Вучинић.

Позитивне резултате програма „Млади спортисти“ свакодневно примјећује Предраг Ћосовић, стручни сарадник и дефектолог у вртићу „Драган Ковачевић“:

„Могли смо да примијетимо да дјеца развијају толеранцију и стрпљење за вршњаке који можда спорије или теже одрађују неке вјежбе.“

Даринка Милић, мајка трогодишње дјевојчице Мине, каже да је захваљујући Специјалној олимпијади њена ћерка активнија и спретнија:

„Њена моторика се побољшала, а то је доста утицало и на говор. Што се тиче говора баш је напредовала, зна сваку ријеч да понови, што је раније било изузетно мало.“

Специјална олимпијада је корисна за сву дјецу. Мира Ровчанин, мајка двије дјевојчице, срећна је што њене ћерке иду у инклузивни вртић, гдје имају могућност да се свакодневно друже с дјецом са и без сметњи у развоју.

"Видим да су срећне што имају могућност да помогну другарима којима је потребна помоћ, да се друже с другарима, а касније да прихвате различитости и живе заједно онако како је најбоље и за њих и њихове другаре,“ истиче Ровчанин.

Директорица вртића Радмила Бацковић вјерује да се уз програме Специјалне олимпијаде побољшава квалитет предшколског образовања, што ће водити и повећању броја дјеце која похађају вртиће.

„До 2020. године имамо стратегију да обухватимо 95 посто дјеце предшколског узраста макар годину прије школе. Нека Специјална Олимпијада буде још једно средство које ће унаприједити наш рад и путоказ родитељима да уписују дјецу у предшколске институције“, поручила је Бацковић.
Након посјете Никшићу, гђа Кан ће данас о реформи система дјечје заштите сазнати директно од хранитеља и социјалних радника, као и од запослених и дјеце без родитељског старања у Дјечјем дому „Младост" у Бијелој.

Ово је прва званична посјета гђе Кан Црној Гори. Започела је сусретом с младима и министром спорта Николом Јановићем, у уторак, 22. маја. Том приликом, гђа Кан је с младима разговарала о питањима која их се највише тичу и могућностима за њихово активно учешће у црногорском друштву.
У сриједу, 23. маја, гђа Кан се срела с високим представницима Владе, укључујући потпредсједника Владе и министра правде Зорана Пажина, министра рада и социјалног старања Кемала Пуришића, министра просвјете Дамира Шеховића и министра здравља Кенана Храповића.

Истог дана, гђа Кан је о стању права дјетета у земљи разговарала с предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем и шефом Делегације ЕУ у Црној Гори Аивом Оравом.

Гђа Кан је у међународној јавној служби преко 28 година. Претходно је била директорка УНИЦЕФ-овог Програма за ванредне ситуације, а била је и на другим високим позицијама: директорка Сектора за партнерства с јавним сектором и мобилизацију ресурса, помоћница регионалног директора за Источну и Јужну Африку и шефица представништва УНИЦЕФ-а на Јамајци.

Видео изјаве са догађаја се могу учитати са овог линка
хттпс://wетрансфер.цом/доwнлоадс/16аеф93а728цфа6а105е4ц24ф7еаф03820180524114729/ф33б3фф50б4ф774д9д767адбе419528620180524114731/36565ц  

Редосљед изјава:
1. Афшан Кан, регионална директорка УНИЦЕФ-а за Европу у Централну Азију и специјална координаторка за избјегличку и мигрантску кризу у Европи
2. Осама Когали, шеф представништва УНИЦЕФ-а за Црну Гору
3. Аријана Николић Вучинић, помоћница министра просвјете
4. Предраг Ћосовић, дефектолог и стручни сарадник у вртићу "Драган Ковачевић" у Никшићу
5. Даринка Милић, мајка дјетета које иде у вртић „Драган Ковачевић“ у Никшићу
6. Мира Ровчанин, мајка дјетета које иде у вртић „Драган Ковачевић“ у Никшићу
7. Радмила Бацковић, директорка васпитне јединице " Пчелица" вртића „Драган Ковачевић“ у Никшићу

Покривалице са догађаја се могу учитати са овог линка
хттпс://wетрансфер.цом/доwнлоадс/2дб326а135ц3б794д987д777фф08е13120180524114808/ц5б77ц30827бд6д11ц0ц6ф43бф5цф86420180524114810/д3дбеф  

Фото албум са догађаја је објављен на фејсбук страници УНИЦЕФ Монтенегро хттпс://www.фацебоок.цом/пг/уницефмонтенегро/пхотос/?таб=албум&албум_ид=1794994777226294  

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?