Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Brisel: Potpisan Memorandum o razumijevanju između Evropske unije i Crne Gore o učešću CG u ISA² programu

Objavljeno: 29.05.2018. 18:00 Autor: MJU

MJU  MJU

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović i evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo, Mariya Gabriel potpisale su danas u Briselu Memorandum o razumijevanju između Evropske unije i Crne Gore o učešću Crne Gore u programu za rješenja interoperabilnosti i zajedničke okvire za evropsku javnu upravu, privredu i građane-ISA² program.

„U Crnoj Gori, gdje dostupnost prekograničnih usluga i dalje predstavlja prepreku za razvoj elektronske uprave, već postoji opravdana potreba učešća u ISA² programu. Ovo je i korak više u pripremi javne administracije u dijelu ICT-a, posebno u dijelu interoperabilnosti i interkonektivnosti informacionih sistema crnogorske administracije i korišćenje postojećih rješenja ISA², kao i planiranje budućih aktivnosti u okviru Programa“, kazala je ministarka Pribilović.

Kroz članstvo u ISA² programu, napomenula je Pribilović, Ministarstvo unutrašnjih poslova može koristiti veoma skupu evropsku sTESTA platformu, koja služi za prenos povjerljivih informacija i visoko bezbjedan prenos nezaštićenih informacija.Takođe, Crna Gora dobija na raspolaganju standardizovana semantička sredstva za veći nivo interoperabilnosti IT sistema, sa konkretnim softverskim rješenjima i mogućnosti da crnogorske IT kompanije učestvuju na tenderima, koji se sprovode u okviru ISA² programa, kao i besplatnu tehničku podršku, istakla je Pribilović.

Crna Gora je prva zemlja Zapadnog Balkana koja se pridružila EU ISA² programu za bolje digitalne javne usluge i prekograničnu interoperabilnost.

Evropska komisija je u junu 2014. godine usvojila predlog novog programa za podršku interoperabilnim rješenjima za javne administracije, privredu i građane EU - ISA², čiji je generalni cilj postizanje pune interoperabilnosti između različitih IT sistema kojima se obezbjeđuju elektronski javni servisi, kako u zemljama članicama, tako i na nivou EU. Interoperabilnost, elektronska uprava i otvoreni podaci predstavljaju osnove za dalju modernizaciju javne uprave i povećanje efikasnosti i kvaliteta javnih usluga. Najveću važnost dobijaju prekogranične elektronske javne usluge, koje se između ostalog, tiču usluga unutrašnjeg tržišta, životne sredine, unutrašnjih poslova, carine i poreza, zdravstva, elektronskog identiteta i javnih nabavki.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?