Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

FORUM: Uspostavljanje centara izvrsnosti u Crnoj Gori, u perspektivi integracija u EU

Objavljeno: 30.05.2018. 05:47 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke će 11. i 12. juna organizovati forum i radionicu posvećene razmjeni ideja o konceptu centara izvrsnosti za istraživanje i inovacije. Cilj ovog događaja je da se unaprijedi razumijevanje naše naučne zajednice šta su centri izvrsnosti u kontekstu EU i poboljšaju šanse za korišćenje odgovarajućih EU fondova. Govornici na događaju će biti ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, prof. dr Vesna Crnojević Bengin sa instituta Bio-Sense iz Novod Sada, Katarzyna Walczyk-Matuszyk iz Akademije nauka Poljske, prof. dr Almir Badnjević sa Međunarodnog univerziteta Burch iz Sarajeva i prof. dr Irena Orović, prorektorka Univerziteta Crne Gore.

Naime, u okviru evropskih politika za istraživanje i inovacije snažno se zagovara pristup zasnovan na pametnoj specijalizaciji i izgradnji centara izvrsnosti koji bi bili među glavnim nosiocima specijalizacije kao i nacionalnih inovacionih ekosistema. Evropska unija je u okviru svog glavnog programa za istraživanje i inovacije, Horizont2020, otvorila mogućnosti za projekte kojima se podržava podizanje nivoa naučne i inovacione izvrsnosti u zemljama sa slabijim nivoom razvoja. Nedavno je otvoren konkurs za tvining projekte, a uskoro će biti otvoren i poziv za ERA Chair (European Research Area Chair), dok se 2020. g. planira novi poziv za krupne „Teaming“ projekte namijenjene novim centrima izvrsnosti.

Na forumu (11. juna) će biti riječi o načinima kako se gradi naučna izvrsnost, iz iskustva brojnih evropskih zemalja sa kojima je veoma dobro upoznata koordinatorka evropske mreže nacionalnih kontakt osoba (NCP H2020 Widening ), gđa Katarzyna Walczyk-Matuszyk. Jedna od osnivačica Instituta BioSense, prof. dr Vesna Bengin Crnojević, ukazaće nam na ključne korake u izdizanju ovog instituta novijeg datuma na nivo evropske izvrsnosti, dobijanje velikog broja H2020 grantova i dostizanja intenzivne cirkulacije naučnika i inovatora angažovanih u kolaboracijama na institutu. Prof. dr Almir Badnjević će podijeliti svoja iskustva na razvijanju nove istraživačke oblasti u Bosni i Hercegovini, edukaciji istraživača i kreiranju poslovnih šansi. Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, upoznaće prisutne sa inicijativom namijenjenom uspostavljanju nove krupne naučne infrastrukture koja može da doprinese ubrzanoj integraciji regiona Jugoistočne Evrope u ERA, dok će prorektorica na Univerzitetu Crne Gore, prof. dr Irena Orović iznijeti najnovije planove UCG vezane za snažniji razvoj nauke i inovacija kod nas.

Sljedećeg dana, 12. juna, učesnici će moći da se upoznaju sa konkursima iz programa H2020 (WIDESPREAD-03-2018) namijenjenih širenju izvrsnosti, kao i da čuju od izuzetne gošće iz Poljske kako izgraditi svoju poziciju na evropskoj mapi naučne izvrsnosti. Biće riječi i o metodologiji planiranja naučnih i razvojnih projekata.

Više informacija o trenutno otvorenom pozivu H2020- možete pronaći ovdje, a šire o Widespread segmentu H2020 ovdje.

Agendu događaja možete preuzeti ovdje.

Pozivamo sve predstavnike naučnoistraživačkih ustanova, timova koji imaju ambiciozne planove da unapređuju nivo, povezanost i kvalitet svog istraživačkog i inovativnog rada, da učestvuju na događajima. Molimo da svoje učešće prijavite putem mejla: branka.zizic@mna.gov.me, do 8. juna.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?