Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ФОРУМ: Успостављање центара изврсности у Црној Гори, у перспективи интеграција у ЕУ

Објављено: 30.05.2018. 05:47 Аутор: Министарство науке
Министарство науке ће 11. и 12. јуна организовати форум и радионицу посвећене размјени идеја о концепту центара изврсности за истраживање и иновације. Циљ овог догађаја је да се унаприједи разумијевање наше научне заједнице шта су центри изврсности у контексту ЕУ и побољшају шансе за коришћење одговарајућих ЕУ фондова. Говорници на догађају ће бити министарка науке, др Сања Дамјановић, проф. др Весна Црнојевић Бенгин са института Био-Сенсе из Новод Сада, Катарзyна Wалцзyк-Матусзyк из Академије наука Пољске, проф. др Алмир Бадњевић са Међународног универзитета Бурцх из Сарајева и проф. др Ирена Оровић, проректорка Универзитета Црне Горе.

Наиме, у оквиру европских политика за истраживање и иновације снажно се заговара приступ заснован на паметној специјализацији и изградњи центара изврсности који би били међу главним носиоцима специјализације као и националних иновационих екосистема. Европска унија је у оквиру свог главног програма за истраживање и иновације, Хоризонт2020, отворила могућности за пројекте којима се подржава подизање нивоа научне и иновационе изврсности у земљама са слабијим нивоом развоја. Недавно је отворен конкурс за твининг пројекте, а ускоро ће бити отворен и позив за ЕРА Цхаир (Еуропеан Ресеарцх Ареа Цхаир), док се 2020. г. планира нови позив за крупне „Теаминг“ пројекте намијењене новим центрима изврсности.

На форуму (11. јуна) ће бити ријечи о начинима како се гради научна изврсност, из искуства бројних европских земаља са којима је веома добро упозната координаторка европске мреже националних контакт особа (НЦП Х2020 Wиденинг ), гђа Катарзyна Wалцзyк-Матусзyк. Једна од оснивачица Института БиоСенсе, проф. др Весна Бенгин Црнојевић, указаће нам на кључне кораке у издизању овог института новијег датума на ниво европске изврсности, добијање великог броја Х2020 грантова и достизања интензивне циркулације научника и иноватора ангажованих у колаборацијама на институту. Проф. др Алмир Бадњевић ће подијелити своја искуства на развијању нове истраживачке области у Босни и Херцеговини, едукацији истраживача и креирању пословних шанси. Министарка науке, др Сања Дамјановић, упознаће присутне са иницијативом намијењеном успостављању нове крупне научне инфраструктуре која може да допринесе убрзаној интеграцији региона Југоисточне Европе у ЕРА, док ће проректорица на Универзитету Црне Горе, проф. др Ирена Оровић изнијети најновије планове УЦГ везане за снажнији развој науке и иновација код нас.

Сљедећег дана, 12. јуна, учесници ће моћи да се упознају са конкурсима из програма Х2020 (WИДЕСПРЕАД-03-2018) намијењених ширењу изврсности, као и да чују од изузетне гошће из Пољске како изградити своју позицију на европској мапи научне изврсности. Биће ријечи и о методологији планирања научних и развојних пројеката.

Више информација о тренутно отвореном позиву Х2020- можете пронаћи овдје, а шире о Wидеспреад сегменту Х2020 овдје.

Агенду догађаја можете преузети овдје.

Позивамо све представнике научноистраживачких установа, тимова који имају амбициозне планове да унапређују ниво, повезаност и квалитет свог истраживачког и иновативног рада, да учествују на догађајима. Молимо да своје учешће пријавите путем мејла: бранка.зизиц@мна.гов.ме, до 8. јуна.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?