Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Otvorena izložba "Novac Republike Italije od 1946. do 2002."

Objavljeno: 01.06.2018. 21:18 Autor: Ministarstvo kulture
Izložba "Novac Republike Italije od 1946. do 2002." otvorena je danas u Muzeju novca. 
Na otvaranju su govorili: ministar kulture Aleksandar Bogdanović, guverner Centralne banke Radoje Žugić, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan I ambassador Republike Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli. 

Ministar Bogdanović je u svom obraćanju istakao: “Izložba koju ćemo ovih dana imati prilike da vidimo u Muzeju novca, a koja je upriličena zahvaljujući angažmanu Centralne banke Crne Gore i Ambasade Republike Italije, na posredan način nam pokazuje svojevrsnu kulturnu i istorijsku kanonizaciju u razvoju italijanskog društva druge polovine dvadesetog vijeka. Odabir istorijskih ličnosti i događaja, kao i grafičko-simbolička rješenja na novčanicama koje su bile u opticaju tokom pomenutog perioda, pokazatelji su ozbiljne strategije i selektivnosti koju je nametalo obilje istorijskog i kulturnog nasljeđa Italije. Zato ne čudi što na ovim novčanicama nalazimo grafička rješenja koja predstavljaju prava mala remek-djela, ali i višeslojne sadržaje čiji motivi uvezuju prošlost i sadašnjost, kao što u nekima od njih možemo čitati i projekcije za budućnost. Svaka ovakva izložba obilježena je nekim posebnim sentimentom, jer likovnost novca često sadrži ono sa čime se posmatrač identifikuje u svom uvijek pomalo nostalgičnom osvrtu na prošlost. Danas, kada i novac sve više postaje virtuelni fenomen, otrgnut od svakog vremenskog i teritorijalnog konteksta, taj nostalgični sentiment jeste reakcija čovjeka na čisto pragmatične namete savremene epohe.”

Gradonačelnik Prijestonice Kašćelan izrazio je zahvalnost zbog, kako je kazao, odluke Ambasade Italije da svoj nacionalni praznik proslavi upravo na Cetinju i istakao da dvije zemlje posebno veže ljubav prema knjeginji Jeleni Savojskoj koja je rođena u ovom gradu, “U ime naših zajedničkih prošlih i budućih vremena i naše zajedničke budućnosti u ujedinjenoj Evropi čestitam vam praznik i želim svako dobro”, rekao je gradonačelnik Kašćelan.

Podsjetiti se na život italijanskog novca je neka vrsta amarkorda novca italijanske Republike koja je zatim bila jedan od osnivača sadašnje Evropske unije, rekao je ambassador Zelioli. On je dodao i da “današnja izložba pruža priliku da kroz izložene kovanice i novčanice oživimo simbole i ikone, na primjer kroz ličnosti velikih Italijana iz prošlosti, od Galilea do Leonarda, od Verdija do Manconija prikazanih na svim novčanicama. Dakle, ova izložba zanemari glavnu ulogu novca kao sredstva razmjene pa nas podsjeća da je novac na neki način memorijalni izraz a takođe istorijski dokument”.

Fokus aktivnosti Muzeja novca je, kako je kazao guverner CBCG Radoje Žugić,na promociji istorijskog i kulturnog naslijeđa i edukovanju najšire javnosti, od predškolske omladine do treće dobi. “Snažni dobrosusjedski odnosi između Italije i Crne Gore, prirodna upućenost jednih na druge i istorijsko prijateljstvo naša dva naroda imaju svoj iskaz u današnjoj bogatoj i sadržajnoj saradnji dviju zemalja, rekao bih na svim poljima”, dodao je guverner Žugić.

Izložbu su organizovali Centralna banka Crne Gore i Ambasada Italije.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?