Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворена изложба "Новац Републике Италије од 1946. до 2002."

Објављено: 01.06.2018. 21:18 Аутор: Министарство културе
Изложба "Новац Републике Италије од 1946. до 2002." отворена је данас у Музеју новца. 
На отварању су говорили: министар културе Александар Богдановић, гувернер Централне банке Радоје Жугић, градоначелник Пријестонице Цетиње Александар Кашћелан И амбассадор Републике Италије у Црној Гори Лука Зелиоли. 

Министар Богдановић је у свом обраћању истакао: “Изложба коју ћемо ових дана имати прилике да видимо у Музеју новца, а која је уприличена захваљујући ангажману Централне банке Црне Горе и Амбасаде Републике Италије, на посредан начин нам показује својеврсну културну и историјску канонизацију у развоју италијанског друштва друге половине двадесетог вијека. Одабир историјских личности и догађаја, као и графичко-симболичка рјешења на новчаницама које су биле у оптицају током поменутог периода, показатељи су озбиљне стратегије и селективности коју је наметало обиље историјског и културног насљеђа Италије. Зато не чуди што на овим новчаницама налазимо графичка рјешења која представљају права мала ремек-дјела, али и вишеслојне садржаје чији мотиви увезују прошлост и садашњост, као што у некима од њих можемо читати и пројекције за будућност. Свака оваква изложба обиљежена је неким посебним сентиментом, јер ликовност новца често садржи оно са чиме се посматрач идентификује у свом увијек помало носталгичном осврту на прошлост. Данас, када и новац све више постаје виртуелни феномен, отргнут од сваког временског и територијалног контекста, тај носталгични сентимент јесте реакција човјека на чисто прагматичне намете савремене епохе.”

Градоначелник Пријестонице Кашћелан изразио је захвалност због, како је казао, одлуке Амбасаде Италије да свој национални празник прослави управо на Цетињу и истакао да двије земље посебно веже љубав према књегињи Јелени Савојској која је рођена у овом граду, “У име наших заједничких прошлих и будућих времена и наше заједничке будућности у уједињеној Европи честитам вам празник и желим свако добро”, рекао је градоначелник Кашћелан.

Подсјетити се на живот италијанског новца је нека врста амаркорда новца италијанске Републике која је затим била један од оснивача садашње Европске уније, рекао је амбассадор Зелиоли. Он је додао и да “данашња изложба пружа прилику да кроз изложене кованице и новчанице оживимо симболе и иконе, на примјер кроз личности великих Италијана из прошлости, од Галилеа до Леонарда, од Вердија до Манцонија приказаних на свим новчаницама. Дакле, ова изложба занемари главну улогу новца као средства размјене па нас подсјећа да је новац на неки начин меморијални израз а такође историјски документ”.

Фокус активности Музеја новца је, како је казао гувернер ЦБЦГ Радоје Жугић,на промоцији историјског и културног наслијеђа и едуковању најшире јавности, од предшколске омладине до треће доби. “Снажни добросусједски односи између Италије и Црне Горе, природна упућеност једних на друге и историјско пријатељство наша два народа имају свој исказ у данашњој богатој и садржајној сарадњи двију земаља, рекао бих на свим пољима”, додао је гувернер Жугић.

Изложбу су организовали Централна банка Црне Горе и Амбасада Италије.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?