Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Otvorena izložba “Novi sjaj renesanse”

Objavljeno: 02.06.2018. 04:45 Autor: mku
Večeras je u Centru savremene umjetnosti otvorena izložba “Novi sjaj renesanse”. Na otvaranju izložbe su goorili ministar kulture Aleksandar Bogdanović i Nj.E. ambasador Republike Italije u Crnoj Gori, Luka Zelioli.

Ministar Bogdanović je u svom obraćanju istakao: "Opšte je mjesto da su umjetnička, duhovna i naučna dostignuća renesanse učinila da ovaj period dobije status najbitnije civilizacijskeprekretnice koja se desila u sveopštoj istoriji čovječanstva. Najpoznatija djela iz te epohe i danas su reperi vrhunske umjetničke kreatvnosti, kao što je novim svjetonazorima o čovjekovom mjestu u univerzumu, renesansa trasirala glavne idejne tokove u novovjekovnom razvoju Zapadne civilizacije. Ali renesansa nije zahvatila samo sferu visoke umjetnosti, slobodnemisli i duha, već se proširila i na zonu čovjekove privatnosti oslobađajući i onu kreativnost koja je bila dio svakodnevlja običnih ljudi. Iz tih će se prostora mijenjati navike i običaji širih slojeva, ali će te inovacije uticati i na brojne promjene u životu elite. Sveopšti uzlet kreativnosti odraziće se i na sve one vještine i umijeća koja su pripadala sferi umjetničkog zanatstva. Iz tog korpusa, inventivnošću i maštom, posebno se izdvaja majstorstvo onih zanatlija koji su pravili odjevne predmete, kako za obični svijet tako i za aristokratiju."

mkumku

“Pored toga što ovi modeli mogu biti inspirativni za savremena modna i kostimografska istraživanja, oni su prije svega jedan slojevit dokument za sve one koji se bave epohom renesanse. Iz njih se, između ostalog, mogu čitati promjene koje su se dešavale na širem estetskom planu u kom se odrazio novi odnos prema formi i proporciji, ali iuspostavio jedan kompleksniji simbolički poredak u motivima i detaljima, što je i te kako korespondiralo sa novom osjećajnošću visoke renesansne umjetnosti. Možda ponajprije treba istaći da koncept ovog projekta prati jednu od ključnih zadatosti renesansnog prosedea, kojim su raskoš i pompeznost uvijek uslovljeni mjerom, skladom i ukusom. Iz ovih se kostima mogu detektovati i brojni vanumjetnički fenomeni tipični za renesansu, kao što su perfekcionizam, međusobna uslovljenost talenta i znanja, vještine i erudicije, potreba za istraživanjem, jednostavnije rečeno – sve ono što je ovu epohu učinilo ključnim zamajcem za dalji civilizacijski progres," dodao je ministar Bogdanović.

mkumku

Ambasador Zelioli je rekao: "Danas ne proslavljamo samo 72. godišnjicu stvaranja Republike Italije; proslavljamo takođe, i to želim posebno da naglasim, i 70. godišnjicu od proglašenja – pa i rođenja - našeg lijepog ustava; kažem da je to lijep ustav zato što potvrđuje osnovne vrijednosti na kojima se zasniva, danas više nego ikad, naše društvo i mehanizme putem kojih se sprovodi narodni suverenitet. Naziv izložbe je evokativan: “Novi sjaj renesanse”. Uskoro ćete vidjeti sjaj koji se pominje u nazivu, te o tome neću dalje govoriti. A riječ “novi” odnosi se na istoriju, danas će Palata Petrović postati neka vrsta vremenske mašine i takva će ostati sve do 2. jula. Biće dovojno da onome što budete vidjeli dodate mrvicu mašte pa da uronite u italijansku renesansu, u zrelo doba sinjorija, u veličanstvenost boja i ceremonija, već na pragu baroka. Renesansa je, sama po sebi, jedna prelijepa riječ. Nas italijane – ali vjerujem i cijelu savremenu evropsku civilizaciju – evocira na buđenje, procvat znanja, tehnologija i umjetnosti, na jednu epohu velikog meterijalnog i kulturnog bogatstva. To je bilo zlatno doba gradova poput Firence, Urbina ili Mantove, da navedemo samo neke od njih. Upravo raskošni dvor renesansne Mantove je bio prvobitna inspiracija za ovu izložbu; polazeći od slika iz toga doba, ponovo je rođen, strpljivim zanatskim radom, taj tadašnji sjaj."

mkumku

Na izložbi su predstavljeni raskošni kostimi koji su se koristili povodom svečanih ceremonija na italijanskim dvorovima, rekonstruisani zahvaljujući proučavanju renesansnih slika. Osim toga, izložba prikazuje skupocjene tkanine Renesanse koje predstavljaju prava remek-djela zanatsva; izloženi komadi odjeće plod su dugogodišnjih istraživanja i rada na materijalima i tehnikama, zahvaljujući doprinosu brojnih istoričara, ilustratora, tkača, krojača, vezilja i zanatlija.

Projekat na osnovu kojeg je realizovana ova izložba osmislio je Fausto Fornasari 1989. u Mantovi. Organizatori izložbe su Ambasada Italije u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, “King Studio” Fausta Fornazarija i Centar Savremene Umjetnosti Crne Gore pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?