Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijerno prikazan dokumentarni film “Avganistan – priča crnogorskog vojnika”

Objavljeno: 03.06.2018. 19:30 Autor: mod
Sinoć je u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici premijerno prikazan polusatni dokumentarni film “Avganistan – priča crnogorskog vojnika” koji je rađen za potrebe Ministarstva odbrane, povodom prve godišnjice članstva Crne Gore u NATO.

”Nema ničeg plemenitijeg od vojske koja izgrađuje i čuva mir, niti ičeg časnijeg od spremnosti vojnika da stoji u odbrani najslabijih”, kazao je tim povodom ministar odbrane, mr Predrag Bošković.

On je podsjetio na duboke korijene učešća crnogorskih vojnika u mirovnim misijama, još od 1897. dodine, kada je Knjaz Nikola uputio odred crnogorskih vojnika u misiju na Kritu.

Glavni akteri filma su crnogorski vojnici, pripadnici VII kontingenta Vojske Crne Gore u misiji Resolute Support, koji su boravili u bazi Mazar-e-Šarif u Avganistanu. Sada je tamo VIII kontingent.

“Nekada junaštvom na bojnom polju, a danas odlučnošću u misijama, crnogorski vojnici su pokazali da su dostojni predaka, ali i sigurni partneri kolegama iz drugih država”, naglasio je Bošković. On je kazao da su vojska i film u nas bila dva ne baš dobra znanca. Ministar je izrazio želju da ova filmska priča bude podstrijek da ubuduće idu ruku pod ruku za bolju Crnu Goru i postanu “neophodna slika u mozaiku progresa koji su ostvarili Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore.” 
 
Publika u sali, u kojoj su, pored predstavnika Ministarstva i Vojske, diplomata i vojnih atašea akreditovanih u našoj zemlji, bili i pripadnici VII kontingenta, prije projekcije filma se, uz fotografije iz toga doba, podsjetila na odred crnogorskih vojnika u misiji na Kritu, te na riječi kojima ih je crnogorski knjaz ispratio i, potom, dočekao. 

“Misije od Krita preko Avganistana, Somalije, Zapadne Sahare, niti su na vezu jednog šinjela, jedne ideje i zakletve – službe svojoj Crnoj Gori”, zaključio je ministar Bošković.

Namjera Ministarstva je da uskoro prikaže film preko crnogorskih TV stanica, ali i na Youtubu, tako da će i šira publika imati priliku da ga vidi.

mod mod 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?