Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијерно приказан документарни филм “Авганистан – прича црногорског војника”

Објављено: 03.06.2018. 19:30 Аутор: мод
Синоћ је у Црногорском народном позоришту у Подгорици премијерно приказан полусатни документарни филм “Авганистан – прича црногорског војника” који је рађен за потребе Министарства одбране, поводом прве годишњице чланства Црне Горе у НАТО.

”Нема ничег племенитијег од војске која изграђује и чува мир, нити ичег часнијег од спремности војника да стоји у одбрани најслабијих”, казао је тим поводом министар одбране, мр Предраг Бошковић.

Он је подсјетио на дубоке коријене учешћа црногорских војника у мировним мисијама, још од 1897. додине, када је Књаз Никола упутио одред црногорских војника у мисију на Криту.

Главни актери филма су црногорски војници, припадници ВИИ контингента Војске Црне Горе у мисији Ресолуте Суппорт, који су боравили у бази Мазар-е-Шариф у Авганистану. Сада је тамо ВИИИ контингент.

“Некада јунаштвом на бојном пољу, а данас одлучношћу у мисијама, црногорски војници су показали да су достојни предака, али и сигурни партнери колегама из других држава”, нагласио је Бошковић. Он је казао да су војска и филм у нас била два не баш добра знанца. Министар је изразио жељу да ова филмска прича буде подстријек да убудуће иду руку под руку за бољу Црну Гору и постану “неопходна слика у мозаику прогреса који су остварили Министарство одбране и Војска Црне Горе.” 
 
Публика у сали, у којој су, поред представника Министарства и Војске, дипломата и војних аташеа акредитованих у нашој земљи, били и припадници ВИИ контингента, прије пројекције филма се, уз фотографије из тога доба, подсјетила на одред црногорских војника у мисији на Криту, те на ријечи којима их је црногорски књаз испратио и, потом, дочекао. 

“Мисије од Крита преко Авганистана, Сомалије, Западне Сахаре, нити су на везу једног шињела, једне идеје и заклетве – службе својој Црној Гори”, закључио је министар Бошковић.

Намјера Министарства је да ускоро прикаже филм преко црногорских ТВ станица, али и на Yоутубу, тако да ће и шира публика имати прилику да га види.

mod mod 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?