Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Održana implementaciona radionica za grant korisnike u okviru prvog poziva Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Albanija 2014-2020

Objavljeno: 06.06.2018. 19:17 Autor: Ministarstvo finansija

Ministarstvo finansija, Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći je, u saradnji sa Zajedničkim tehničkim sekretarijatom za programe prekogranične saradnje Crna Gora-Albanija i Crna Gora-Kosovo 2014-2020, organizovao dvodnevnu implementacionu radionicu za korisnike bespovratnih sredstava (grantova) 8 projektnih prijedloga odabranih za finansiranje u okviru prvog poziva. Radionica je održana u hotelu “Verde” 05. i 06. juna 2018. godine.

Generalni direktor direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći, Bojan Paunović, je poželio dobrodošlicu svim korisnicima. Napomenuo je da proces selekcije uspješnih projekata bio dugotrajan, ali da se sada nalazimo na samom početku naredne faze, implementacije, te da je neophodno preduzeti dodatne napore kako bi se obezbijedio njen kontinuitet i uspješnost. S tim u vezi, Paunović je najavio da će, pored ove radionice, takođe biti organizovana radionica na temu monitoringa i vidljivosti, koja će se održati u Albaniji najvjerovatnije tokom jula 2018. godine.

Istaknuta je spremnost Ministarstva finansija kao ugovornog tijela u jačanju partnerskih odnosa sa korisnicima u narednom periodu, kako bi se osigurala bolja absorpcija raspoloživih sredstava iz EU fondova i unaprijedio životni standard građana u pograničnim oblastima koje su predmet ovog programa.

Ukupna vrijednost prvog poziva u okviru Progama prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija iznosila je 2.9 miliona eura, od čega je 2.8 miliona iskorišćeno za finansiranje uspješnih projekata. Takođe, najavljeno je da je u toku priprema drugog poziva koji će najvjerovatnije biti objavljen u toku 3. kvartala ove godine.

Cilj ovog seminara je bio da se korisnici upoznaju sa principima implementacije projekata, načinima njihovog upravljanja, kao i procesima sekundarnih nabavki u skladu sa zahtjevima Evropske unije.

Prvi dan implementacione radionice je bio posvećen implementacionom paketu koji je pripremljen za korisnike grantova, a koji pojašnjava kako uspješno upravljati projektima i kako pripremiti projektne izvještaje. Na početku radionice, učesnici su upoznati s opštim informacijama i obavezama koordinatora projekta i projektnih partnera. Takođe, upoznali su se sa ulogama Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU kao Ugovornog tijela, Zajedničkog tehničkog sekretarijata i Ministarstva finansija Albanije koje će biti odgovorno za verifikaciju troškova korisnika registrovanih u Albaniji. Predstavnici Direktorata su pojasnili sve vrste dokumenata koji se koriste u implementaciji projekata i sve anekse grant ugovora, kao i principe finansijskog upravljanja i čuvanja projektne dokumentacije.

Drugi dan je bio posvećen sprovođenju postupaka sekundarnih nabavki, te opštim karakteristikama, procedurama i uputstvima za pripremu plana nabavki. 

Podsjećamo da je ovo prvi poziv u okviru programa prekogranične saradnje koji će sprovoditi institucije sistema putem indirektnog upravljanja sredstvima Evropske unije, u skladu sa pravilima i procedurama propisanim od strane Evropske komisije.


PR SLUŽBA

MINISTARSTVA FINANSIJA

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?