Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Одржана имплементациона радионица за грант кориснике у оквиру првог позива Програма прекограничне сарадње Црна Гора-Албанија 2014-2020

Објављено: 06.06.2018. 19:17 Аутор: Министарство финансија

Министарство финансија, Директорат за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи је, у сарадњи са Заједничким техничким секретаријатом за програме прекограничне сарадње Црна Гора-Албанија и Црна Гора-Косово 2014-2020, организовао дводневну имплементациону радионицу за кориснике бесповратних средстава (грантова) 8 пројектних приједлога одабраних за финансирање у оквиру првог позива. Радионица је одржана у хотелу “Верде” 05. и 06. јуна 2018. године.

Генерални директор директората за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи, Бојан Пауновић, је пожелио добродошлицу свим корисницима. Напоменуо је да процес селекције успјешних пројеката био дуготрајан, али да се сада налазимо на самом почетку наредне фазе, имплементације, те да је неопходно предузети додатне напоре како би се обезбиједио њен континуитет и успјешност. С тим у вези, Пауновић је најавио да ће, поред ове радионице, такође бити организована радионица на тему мониторинга и видљивости, која ће се одржати у Албанији највјероватније током јула 2018. године.

Истакнута је спремност Министарства финансија као уговорног тијела у јачању партнерских односа са корисницима у наредном периоду, како би се осигурала боља абсорпција расположивих средстава из ЕУ фондова и унаприједио животни стандард грађана у пограничним областима које су предмет овог програма.

Укупна вриједност првог позива у оквиру Прогама прекограничне сарадње Црна Гора – Албанија износила је 2.9 милиона еура, од чега је 2.8 милиона искоришћено за финансирање успјешних пројеката. Такође, најављено је да је у току припрема другог позива који ће највјероватније бити објављен у току 3. квартала ове године.

Циљ овог семинара је био да се корисници упознају са принципима имплементације пројеката, начинима њиховог управљања, као и процесима секундарних набавки у складу са захтјевима Европске уније.

Први дан имплементационе радионице је био посвећен имплементационом пакету који је припремљен за кориснике грантова, а који појашњава како успјешно управљати пројектима и како припремити пројектне извјештаје. На почетку радионице, учесници су упознати с општим информацијама и обавезама координатора пројекта и пројектних партнера. Такође, упознали су се са улогама Директората за финансирање и уговарање средстава ЕУ као Уговорног тијела, Заједничког техничког секретаријата и Министарства финансија Албаније које ће бити одговорно за верификацију трошкова корисника регистрованих у Албанији. Представници Директората су појаснили све врсте докумената који се користе у имплементацији пројеката и све анексе грант уговора, као и принципе финансијског управљања и чувања пројектне документације.

Други дан је био посвећен спровођењу поступака секундарних набавки, те општим карактеристикама, процедурама и упутствима за припрему плана набавки. 

Подсјећамо да је ово први позив у оквиру програма прекограничне сарадње који ће спроводити институције система путем индиректног управљања средствима Европске уније, у складу са правилима и процедурама прописаним од стране Европске комисије.


ПР СЛУЖБА

МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?