Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Šehović: Crna Gora u programu Škola za 21. vijek

Objavljeno: 08.06.2018. 23:00 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ministar prosvjete dr Damir Šehović izjavio je da je Crna Gora ušla u program British Councila “Škola za 21. vijek” tako što je u dio obrazovnih ustanova uveden Microbit, džepni računar za kodiranje kojim se postižu dobri rezultati kada je reč o digitalizacii nastave. Kako je istakao na Regionalnoj konferenciji o digitalnoj transformaciji koja se održava u Beogradu, u organizaciji British Councila, očekuje da Microbit bude uveden u narednom periodu u većinu ili sve crnogorske škole. Konferencija je u Beogradu okupila ministre prosvjete regiona.

Naime, nedavno je kroz projekat “Škola za 21. vijek” dodijeljeno 300 mikrobit računara za više škola iz Crne Gore. Mikrobit je džepni računar koji sadrži niz senzora koji se mogu korisititi za kreiranje novih uređaja i upravljanje drugim uređajima, i samim tim je kreativno neiscrpan. Računar je nastao u Velikoj Britaniji, i u toj zemlji je distribuiran million mikrobitova osnovcima, a u Americi i Kanadi biće distribuirano 2 miliona mikrobitova.

Tokom konferencije Šehović je kroz saopštio i da je Crna Gora u prethodne dvije godine krenula u sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema koja podrazumijeva reformu svih nivoa obrazovanja, istakavši da je veoma značajno da se definišu zajednički prioriteti regiona i naprave strateški planovi kako bi se unaprijedio proces digitalizacije obrazovanja. “Moramo držati korak sa modernim tehnologijama i vremenom u kome živimo”, poručio je Šehović.

PR služba Ministarstva prosvjete

Predstavnici ministarstava prosvjete regiona usaglasili su danas preporuke za digitalnu transformaciju obrazovnog sistema, koje će koji će biti predstavljene 10. jula na Samitu za Zapadni Balkan u Londonu, u okviru Berlinskog procesa.

Ministar prosvjete Srbije Mladen Šarčević rekao je da ima ambiciozne planove za sljedeću godinu i da planira uvođenje elektronskih dnevnika i analitike u svim školama, za šta je pojedinim zemljama regiona bilo potrebno nekoliko godina.

Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Elvir Kazazović kaže da problem u obrazovanju predstavlja činjenica da je potrebno značajno unaprijediti digitalne kompetencije nastavnika. On je dodao da je u Kantonu Sarajevo informatika uvedena od prvog razreda osnovne, a da se ove godine uvode i elektronski dnevnici.

“Velika Britanija je samo prije nekoliko godina detektovala lošu digitalnu pismenost većine stanovništva i 2016. godine u nastavu svih osnovnih škola uvela džepni računar Microbit koji se koristi za mnoge predmete u školama, što pomaže nastavnicima da pristupe djeci na savremen način i da se što više angažuju. Za dvije godine upotrebe Microbita u školama postignitu su odlični rezultati kad je reč o digitalnoj pismenosti”, rekla je Kler Sirs iz Britanskog savjeta. Ona je dodala da sе trenutno priprema uvođenje ovog džepnog računara u još 90 osnovnih škola Regiona i da je dugogodišnja misija British Councila da džepni računar uključi u sve škole Zapadnog Balkana.

Evropska Komisija procjenjuje da će u bliskoj budućnosti 90 odsto poslova zahtijevati digitalne veštine, a da trenutno 47% stanovništva Evropske unije nema adekvatna znanja iz ove oblasti.

Sastanak ministara je uvod u međunarodnu konferenciju Nove tehnologije u obrazovanju, koju British Council organizuje 8. i 9. juna u Beogradu sa ciljem da se kroz seriju predavanja i radionica, učiteljima i nastavnicima, predstave iskustva o upotrebi novih tehnologija u procesu učenja, razvoj digitalnog sadržaja, algoritamsko razmišljanje i kodiranje. Međunarodnu konferenciju su podržali Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Centrom za promociju nauke, a partner na projektu je i Microsoft.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?