Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Шеховић: Црна Гора у програму Школа за 21. вијек

Објављено: 08.06.2018. 23:00 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Министар просвјете др Дамир Шеховић изјавио је да је Црна Гора ушла у програм Бритисх Цоунцила “Школа за 21. вијек” тако што је у дио образовних установа уведен Мицробит, џепни рачунар за кодирање којим се постижу добри резултати када је реч о дигитализации наставе. Како је истакао на Регионалној конференцији о дигиталној трансформацији која се одржава у Београду, у организацији Бритисх Цоунцила, очекује да Мицробит буде уведен у наредном периоду у већину или све црногорске школе. Конференција је у Београду окупила министре просвјете региона.

Наиме, недавно је кроз пројекат “Школа за 21. вијек” додијељено 300 микробит рачунара за више школа из Црне Горе. Микробит је џепни рачунар који садржи низ сензора који се могу кориситити за креирање нових уређаја и управљање другим уређајима, и самим тим је креативно неисцрпан. Рачунар је настао у Великој Британији, и у тој земљи је дистрибуиран миллион микробитова основцима, а у Америци и Канади биће дистрибуирано 2 милиона микробитова.

Током конференције Шеховић је кроз саопштио и да је Црна Гора у претходне двије године кренула у свеобухватну реформу образовног система која подразумијева реформу свих нивоа образовања, истакавши да је веома значајно да се дефинишу заједнички приоритети региона и направе стратешки планови како би се унаприједио процес дигитализације образовања. “Морамо држати корак са модерним технологијама и временом у коме живимо”, поручио је Шеховић.

PR služba Ministarstva prosvjete

Представници министарстава просвјете региона усагласили су данас препоруке за дигиталну трансформацију образовног система, које ће који ће бити представљене 10. јула на Самиту за Западни Балкан у Лондону, у оквиру Берлинског процеса.

Министар просвјете Србије Младен Шарчевић рекао је да има амбициозне планове за сљедећу годину и да планира увођење електронских дневника и аналитике у свим школама, за шта је појединим земљама региона било потребно неколико година.

Министар образовања Кантона Сарајево Елвир Казазовић каже да проблем у образовању представља чињеница да је потребно значајно унаприједити дигиталне компетенције наставника. Он је додао да је у Кантону Сарајево информатика уведена од првог разреда основне, а да се ове године уводе и електронски дневници.

“Велика Британија је само прије неколико година детектовала лошу дигиталну писменост већине становништва и 2016. године у наставу свих основних школа увела џепни рачунар Мицробит који се користи за многе предмете у школама, што помаже наставницима да приступе дјеци на савремен начин и да се што више ангажују. За двије године употребе Мицробита у школама постигниту су одлични резултати кад је реч о дигиталној писмености”, рекла је Клер Сирс из Британског савјета. Она је додала да се тренутно припрема увођење овог џепног рачунара у још 90 основних школа Региона и да је дугогодишња мисија Бритисх Цоунцила да џепни рачунар укључи у све школе Западног Балкана.

Европска Комисија процјењује да ће у блиској будућности 90 одсто послова захтијевати дигиталне вештине, а да тренутно 47% становништва Европске уније нема адекватна знања из ове области.

Састанак министара је увод у међународну конференцију Нове технологије у образовању, коју Бритисх Цоунцил организује 8. и 9. јуна у Београду са циљем да се кроз серију предавања и радионица, учитељима и наставницима, представе искуства о употреби нових технологија у процесу учења, развој дигиталног садржаја, алгоритамско размишљање и кодирање. Међународну конференцију су подржали Министарство просвјете, науке и технолошког развоја и Министарство трговине, туризма и телекомуникација, у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Центром за промоцију науке, а партнер на пројекту је и Microsoft.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?