Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisan Memorandum o saradnji između Ministarstva kulture Crne Gore i Arheološkog instituta Austrije

Objavljeno: 15.06.2018. 01:16 Autor: mku
Danas je na Cetinju potpisan Memorandum o saradnji između Ministarstva kulture Crne Gore i Arheološkog instituta Austrije, koji su potpisali ministar kulture Aleksandar Bogdanović i direktorica Arheološkog instututa Sabina Ladstater. Potpisivanju je prisustvovala ambasadorka Republike Austrije u Crnoj Gori Ana Janković.

“Uvjereni smo da će danas potpisani Memorandum predstavljati dobru osnovu za realizaciju projekata koji će doprinijeti unapređenju stanja kulturnih dobara, ali i doprinijeti većoj mobilnosti crnogorskih i austrijskih stručnjaka iz oblasti kulturne baštine. Cijeneći da Austrija ima dugogodišnju tradiciju u oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara, te da Austro-ugarske tvrđave u Crnoj Gori predstavljaju bitan segment kulturnog nasljeđa, snaženje saradnje na ovom polju od velikog je značaja. Ovo posebno ističem iz razloga što se veliki broj Austro-ugarskih tvrđava nalazi na turistički atraktivnim lokacijama, koje ih čine pogodnim za razvoj kultunog turizma,” naveo je ministar Bogdanović.

mku
Drektorica Ladstater je izrazila posebno zadovoljstvo štto će u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore biti u prilici da se bavi istraživanjima Austro-ugarskih fortifikacija u Crnoj Gori: “Ovo je velika šansa za instutuciju koju predstavljam, a koja u svom sastavu ima Odsjek za kulturnu baštinu. Ovaj projekat se savršeno uklapa sa ciljevima ovog Odsjeka.”

“Ovaj projekat predstavlja još jedan dokaz naše želje da osnažimo saradnju u oblasti kulture sa Crnom Gorom,” istakla je ambasadorka Janković nakon potpisivanja Memoranduma.

mku

Cilj potpisanog Memoranduma je uspostavljanje bliže saradnje između institucija kulture Crne Gore i Republike Austrije i realizacija zajedničkih projekata iz oblasti zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara, sa posebnim akcentom na istraživanja Austro-ugarskih fortifikacija u Crnoj Gori. S obzirom na to da Arheološki institut Austrije djeluje kao vanredni istraživački institut Saveznog ministarstva nauke, istraživanja i ekonomije, kao i da je dio Akademije nauka Austrije, od posebnog je značaja predviđena saradnja na edukaciji i doedukacije stručnog kadra iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

mku

Memorandumom je predviđena i saradnja na realizaciji međunarodnih projekata i zajedničko apliciranje za evropske i međunarodne fondove namijenjene kulturnoj baštini, kao i saradnja u oblasti digitalizacije tehničke, stručne i naučne dokumentacije o kulturnim dobrima. Pored navedenog, planirana je i saradnja u oblasti arheoloških i konzervatorskih istraživanja, kao i na realizaciji konzervatorskih projekata čija će implementacija podrazumijevati primjenu konzervatorskih mjera, u skladu sa nacionalnim i međunarodnim standardima.

mku

Kao jedna od prvih aktivnosti nakon potpisivanja Memoranduma predviđen je dolazak ekseprata i studenata iz Republike Austrije, iz oblasti arhitekture, koji će u saradnji sa predstavnicima institucija kulture Crne Gore raditi na istraživanjima tvrđava Goražde i Kosmač.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?