Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан Меморандум о сарадњи између Министарства културе Црне Горе и Археолошког института Аустрије

Објављено: 15.06.2018. 01:16 Аутор: мку
Данас је на Цетињу потписан Меморандум о сарадњи између Министарства културе Црне Горе и Археолошког института Аустрије, који су потписали министар културе Александар Богдановић и директорица Археолошког инстутута Сабина Ладстатер. Потписивању је присуствовала амбасадорка Републике Аустрије у Црној Гори Ана Јанковић.

“Увјерени смо да ће данас потписани Меморандум представљати добру основу за реализацију пројеката који ће допринијети унапређењу стања културних добара, али и допринијети већој мобилности црногорских и аустријских стручњака из области културне баштине. Цијенећи да Аустрија има дугогодишњу традицију у области заштите и очувања културних добара, те да Аустро-угарске тврђаве у Црној Гори представљају битан сегмент културног насљеђа, снажење сарадње на овом пољу од великог је значаја. Ово посебно истичем из разлога што се велики број Аустро-угарских тврђава налази на туристички атрактивним локацијама, које их чине погодним за развој култуног туризма,” навео је министар Богдановић.

mku
Дректорица Ладстатер је изразила посебно задовољство штто ће у сарадњи са Министарством културе Црне Горе бити у прилици да се бави истраживањима Аустро-угарских фортификација у Црној Гори: “Ово је велика шанса за инстутуцију коју представљам, а која у свом саставу има Одсјек за културну баштину. Овај пројекат се савршено уклапа са циљевима овог Одсјека.”

“Овај пројекат представља још један доказ наше жеље да оснажимо сарадњу у области културе са Црном Гором,” истакла је амбасадорка Јанковић након потписивања Меморандума.

mku

Циљ потписаног Меморандума је успостављање ближе сарадње између институција културе Црне Горе и Републике Аустрије и реализација заједничких пројеката из области заштите и очувања непокретних културних добара, са посебним акцентом на истраживања Аустро-угарских фортификација у Црној Гори. С обзиром на то да Археолошки институт Аустрије дјелује као ванредни истраживачки институт Савезног министарства науке, истраживања и економије, као и да је дио Академије наука Аустрије, од посебног је значаја предвиђена сарадња на едукацији и доедукације стручног кадра из области заштите и очувања културних добара.

mku

Меморандумом је предвиђена и сарадња на реализацији међународних пројеката и заједничко аплицирање за европске и међународне фондове намијењене културној баштини, као и сарадња у области дигитализације техничке, стручне и научне документације о културним добрима. Поред наведеног, планирана је и сарадња у области археолошких и конзерваторских истраживања, као и на реализацији конзерваторских пројеката чија ће имплементација подразумијевати примјену конзерваторских мјера, у складу са националним и међународним стандардима.

mku

Као једна од првих активности након потписивања Меморандума предвиђен је долазак ексепрата и студената из Републике Аустрије, из области архитектуре, који ће у сарадњи са представницима институција културе Црне Горе радити на истраживањима тврђава Горажде и Космач.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?