Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pejanović: Značajna uloga adekvatnog praćenja online komunikacije u prevenciji, otkrivanju i borbi protiv radikalizacije

Objavljeno: 19.06.2018. 16:00 Autor: MUP

Adekvatno praćenje online komunikacije i postupanje shodno analizi stanja, može imati značajnu ulogu u prevenciji radikalizacije, otkrivanju i borbi protiv online podstrekivanja, poručio je državni sekretar Dragan Pejanović otvarajući regionalni seminar ,,Sprječavanje džihadizma u Zapadnom Balkanu” , a koji se danas i sjutra održava u Podgorici, u organizaciji Ambasade Republike Francuske u Crnoj Gori.

Državni sekretar je naveo da statistika pokazuje da se veliki broj terorističkih napada, susreta, putovanja u strana ratišta, planirao na društvenim mrežama, te da njihovo adekvatno praćenje može imati značajnu ulogu u prevenciji radikalizacije, otkrivanju i borbi protiv ove pojave.
Takođe, od krucijalnog je značaja pratiti tokove kretanja ove pojave koja već neko vrijeme poprima druge oblike, kao što je djelovanje Lone Wolf-a, tj. individualaca koji su, kako statistika pokazuje, akteri većine teorističkih napada koji su se dogodili u zemljama Zapadne Evrope, a koje je vrlo teško otkriti imajući u vidu njihovo samostalno djelovanje, dodao je Pejanović.

Državni sekretar je istakao da je u borbi protiv ove pojave neophodno razviti kvalitetne i ciljane preventivne mjere djelovanja koje zahtjevaju povećanje povjerenja u državne institucije, intenzivniju saradnju sa civilnim sektorom, maksimalnu uključenost lokalne zajednice, socijalnih, zdravstvenih radnika, kao prve linije djelovanja, rad policije u zajednici i kvalitetne tretmane u zatvorima u odnosu na povratnike i potencijalne radikalizovane pojedince, ulogu i odgovornost medija u suzbijanju ove pojave.

Crna Gora nastoji da unaprijedi mehanizme odgovora na prijetnje od radikalizacije i nasilnog ekstremizma koji vode ka terorizmu i stranih terorističkih boraca, kroz identifikaciju daljih koraka koji se odnose na povećanje administrativnih kapaciteta za sprovođenje CVE Strategije, stavljanje fokusa na preventivnim aktivnostima u smislu kvalitetnijeg razumijevanja teme, ranog prepoznavanja problema, reintegraciju povratnika i deradikalizaciju, kao i širenje obima institucija i organizacija koje pružaju podršku borbi protiv nasilnog ektremizma, zaključio je Pejanović.

U uvodnom dijelu seminara prisutnima se, pored državnog sekretara Pejanovića, obratila i ambasadorka Republike Francuske u Crnoj Gori, Kristin Tudik.

Cjelokupno izlaganje državnog sekretara možete preuzeti ovdje
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?