Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пејановић: Значајна улога адекватног праћења онлине комуникације у превенцији, откривању и борби против радикализације

Објављено: 19.06.2018. 16:00 Аутор: МУП

Адекватно праћење онлине комуникације и поступање сходно анализи стања, може имати значајну улогу у превенцији радикализације, откривању и борби против онлине подстрекивања, поручио је државни секретар Драган Пејановић отварајући регионални семинар ,,Спрјечавање џихадизма у Западном Балкану” , а који се данас и сјутра одржава у Подгорици, у организацији Амбасаде Републике Француске у Црној Гори.

Државни секретар је навео да статистика показује да се велики број терористичких напада, сусрета, путовања у страна ратишта, планирао на друштвеним мрежама, те да њихово адекватно праћење може имати значајну улогу у превенцији радикализације, откривању и борби против ове појаве.
Такође, од круцијалног је значаја пратити токове кретања ове појаве која већ неко вријеме поприма друге облике, као што је дјеловање Лоне Wолф-а, тј. индивидуалаца који су, како статистика показује, актери већине теористичких напада који су се догодили у земљама Западне Европе, а које је врло тешко открити имајући у виду њихово самостално дјеловање, додао је Пејановић.

Државни секретар је истакао да је у борби против ове појаве неопходно развити квалитетне и циљане превентивне мјере дјеловања које захтјевају повећање повјерења у државне институције, интензивнију сарадњу са цивилним сектором, максималну укљученост локалне заједнице, социјалних, здравствених радника, као прве линије дјеловања, рад полиције у заједници и квалитетне третмане у затворима у односу на повратнике и потенцијалне радикализоване појединце, улогу и одговорност медија у сузбијању ове појаве.

Црна Гора настоји да унаприједи механизме одговора на пријетње од радикализације и насилног екстремизма који воде ка тероризму и страних терористичких бораца, кроз идентификацију даљих корака који се односе на повећање административних капацитета за спровођење ЦВЕ Стратегије, стављање фокуса на превентивним активностима у смислу квалитетнијег разумијевања теме, раног препознавања проблема, реинтеграцију повратника и дерадикализацију, као и ширење обима институција и организација које пружају подршку борби против насилног ектремизма, закључио је Пејановић.

У уводном дијелу семинара присутнима се, поред државног секретара Пејановића, обратила и амбасадорка Републике Француске у Црној Гори, Кристин Тудик.

Цјелокупно излагање државног секретара можете преузети овдје
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?