Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Jelić: Ministarstvo rada i socijalnog staranja posvećeno radi na poboljšanju socio-ekonomskog položaja raseljenih

Objavljeno: 20.06.2018. 20:00 Autor: mrss

Povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica u Crnoj Gori, 20. juna 2018. godine, održan je skup u Društvenom centru u Spužu, pozdravnim govorima Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva rada i socijalnog staranja i UNHCR-a.

U ime Ministarstva rada i socijalnog staranja govorila je državna sekretarka Vukica Jelić.

Integralno obraćanje

Ovim povodom želim da pozdravim lica iz bivših jugoslovenskih republika i sa Kosova koja su 90-tih godina prošlog vijeka usljed ratnih dešavanja bila prisiljena da napuste svoje domove i odlučila da utočište nađu u Crnoj Gori, kao i da trajno ostanu da žive na njenom prostoru.

Takođe, pozdravljam i lica koja su dobila međunarodnu zaštitu u našoj državi.

Podsjetićemo se da je aprila mjeseca 1999 godine, na prostoru naše države boravilo više od 135.000 izbjeglica iz bivše Jugoslavije.

U tom periodu Crna Gora je zbog sankcija bila ekonomski osiromašena.

Međutim, uprkos tako velikom teretu zadržala je politiku otvorenih vrata, pružila utočište stradalnicima, omogućila im slobodu kretanja bez obzira na njihovo etničko i nacionalno porijeklo.

Time je poslala jasnu poruku da djeluje u duhu solidarnosti i podijeljene odgovornosti prema izbjeglicama.

Kada su se stekli uslovi mnogi su se spontano vratili kućama, neki otišli u druge zemlje regiona, a jedan broj pridružio svojim porodicama širom svijeta.

Uz podršku Vlade Crne Gore i UNHCR-a, više od 3000 lica, organizovano se vratilo na Kosovo.

Za one koji su se opredijelili da ostanu proces socijalne i ekonomske integracije poprilično je odmakao zahvaljujući naporima koje ulaže Vlada Crne Gore.

Kroz mnoga strateška dokumenta danas Crna Gora probleme ovih lica rješava na isti način kao i probleme lokalnog stanovništva.

Da bi to postigla Vlada je kroz izmjene i dopune Zakona o strancima omogućila raseljenim licima da dobiju odgovarajući pravni status. Jedan broj ovih lica, posebno Roma sa Kosova nije imao lična dokumenta što je osnov za rješavanje pravnog statusa. Veliki broj ovih lica nije nikada bio upiasan u matične registre Crne Gore kao ni zemlje okruženja. Kod nekih lica se radi i o tome da nijesu upisivani ni njihovi preci. Iz tog razloga Ministarstvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa drugim relevantnim subjektima organizovalo je velikom broju ovih lica odlazak na Kosovo u cilju pribavljanja validnih dokumenata, što je jedinstven primjer u regionu.

Da stoji uz izbjeglice, Crna Gora je dokazala i tako što nastoji da obezbijedi da svaka porodica iz kategorije ovih lica ima sigurno mjesto za život.

U ranijem periodu izgrađeno je za potrebe ovih lica oko 1300 stambenih jedinica uz podršku međunarodnih donatora.

Poslednjih godina kroz Regionalni stambeni program za Crnu Goru, obezbjeđuju se sredstava za rješavanje stambenog pitanja za još 6063 lica (1177 domaćinstava), koja spadaju u najranjivije kategorije. Rezultati implementacije ovog programa su:

-završene i useljene u Nikšiću 62 stambene jedinice;

-završen projekat koji se odnosio na kamp Konik, 667 korisnika smješteno je u 120 novih stanova. Zbog ostvarene uštede ovaj projekat biće proširen za dodatnu 51 stambenu jedinicu. Ministarstvo rada i socijalnog staranja će i dalje pratiti korisnike ovih stanova, posebno kroz projekat socijalne integracije, zapošljavanje, školovanje, socijalna i zdravstvena zaštita, Dom starih u Pljevljima zvanično je otvoren i useljen aprila mjeseca ove godine;

-gradnja 94 stana u Beranama za 271 lice privodi se kraju;

-u toku su aktivnosti koje se odnose na kupovinu 36 stanova u Herceg Novom, gradnju 50 individualnih kuća u više opština u Crnoj Gori, gradnju 96 stanova na Vrelima Ribničkim i adaptaciju objekta koji će koristiti stara lica u Nikšiću.

Kada je riječ o obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, pristupu tržištu rada, raznim vidovima socijalne pomoći lica koja su imala status raseljenog i interno raseljenog lica izjednačena su sa lokalnim stanovništvom.

Pod posebnom pažnjom su pripadnici egipćanske i romske populacije. U Podgorici, Nikšiću, Beranama i Herceg Novom, promoviše se njihov upis u prvi razred osnovne škole, na način što se vode razgovori sa roditeljima i djecom koja su dorasla za upis u osnovnu školu, sa ciljem da im se ukaže na obavezu i značaj osnovnog obrazovanja. Podstiču se roditelji da budu podrška svojoj djeci na putu obrazovanja.

U cilju promovisanja uloge ranog učenja i integracije djece romske i egipćanske populacije u predškolske aktivnosti, vrši se obuka kadra koji radi s djecom RE populacije kako bi uspjeli da odgovore na njihove potrebe.

Sprovodi se obuka nastavnika, na temu "Prevencija ranih i ugovorenih brakova i ekonomske eksploatacije djece kroz obrazovni sistem".

Radi se i na obrazovanju odraslih osoba pripadnika RAE populacije.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je posvećeno poboljšanju socio-ekonomskog položaja raseljenih. Sprovode se brojne aktivnosti u cilju samo-zapošljavanja, stručnog osposobljavanja i posredovanja u zapošljavanju ovih lica.

Kontinuirano se radi na unapređenju njihove zdravstvene zaštite na svim nivoima. Pod posebnom pažnjom su žene i djeca.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?