Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јелић: Министарство рада и социјалног старања посвећено ради на побољшању социо-економског положаја расељених

Објављено: 20.06.2018. 20:00 Аутор: мрсс

Поводом обиљежавања Свјетског дана избјеглица у Црној Гори, 20. јуна 2018. године, одржан је скуп у Друштвеном центру у Спужу, поздравним говорима Министарства унутрашњих послова, Министарства рада и социјалног старања и УНХЦР-а.

У име Министарства рада и социјалног старања говорила је државна секретарка Вукица Јелић.

Интегрално обраћање

Овим поводом желим да поздравим лица из бивших југословенских република и са Косова која су 90-тих година прошлог вијека усљед ратних дешавања била присиљена да напусте своје домове и одлучила да уточиште нађу у Црној Гори, као и да трајно остану да живе на њеном простору.

Такође, поздрављам и лица која су добила међународну заштиту у нашој држави.

Подсјетићемо се да је априла мјесеца 1999 године, на простору наше државе боравило више од 135.000 избјеглица из бивше Југославије.

У том периоду Црна Гора је због санкција била економски осиромашена.

Међутим, упркос тако великом терету задржала је политику отворених врата, пружила уточиште страдалницима, омогућила им слободу кретања без обзира на њихово етничко и национално поријекло.

Тиме је послала јасну поруку да дјелује у духу солидарности и подијељене одговорности према избјеглицама.

Када су се стекли услови многи су се спонтано вратили кућама, неки отишли у друге земље региона, а један број придружио својим породицама широм свијета.

Уз подршку Владе Црне Горе и УНХЦР-а, више од 3000 лица, организовано се вратило на Косово.

За оне који су се опредијелили да остану процес социјалне и економске интеграције поприлично је одмакао захваљујући напорима које улаже Влада Црне Горе.

Кроз многа стратешка документа данас Црна Гора проблеме ових лица рјешава на исти начин као и проблеме локалног становништва.

Да би то постигла Влада је кроз измјене и допуне Закона о странцима омогућила расељеним лицима да добију одговарајући правни статус. Један број ових лица, посебно Рома са Косова није имао лична документа што је основ за рјешавање правног статуса. Велики број ових лица није никада био упиасан у матичне регистре Црне Горе као ни земље окружења. Код неких лица се ради и о томе да нијесу уписивани ни њихови преци. Из тог разлога Министарство рада и социјалног старања у сарадњи са другим релевантним субјектима организовало је великом броју ових лица одлазак на Косово у циљу прибављања валидних докумената, што је јединствен примјер у региону.

Да стоји уз избјеглице, Црна Гора је доказала и тако што настоји да обезбиједи да свака породица из категорије ових лица има сигурно мјесто за живот.

У ранијем периоду изграђено је за потребе ових лица око 1300 стамбених јединица уз подршку међународних донатора.

Последњих година кроз Регионални стамбени програм за Црну Гору, обезбјеђују се средстава за рјешавање стамбеног питања за још 6063 лица (1177 домаћинстава), која спадају у најрањивије категорије. Резултати имплементације овог програма су:

-завршене и усељене у Никшићу 62 стамбене јединице;

-завршен пројекат који се односио на камп Коник, 667 корисника смјештено је у 120 нових станова. Због остварене уштеде овај пројекат биће проширен за додатну 51 стамбену јединицу. Министарство рада и социјалног старања ће и даље пратити кориснике ових станова, посебно кроз пројекат социјалне интеграције, запошљавање, школовање, социјална и здравствена заштита, Дом старих у Пљевљима званично је отворен и усељен априла мјесеца ове године;

-градња 94 стана у Беранама за 271 лице приводи се крају;

-у току су активности које се односе на куповину 36 станова у Херцег Новом, градњу 50 индивидуалних кућа у више општина у Црној Гори, градњу 96 станова на Врелима Рибничким и адаптацију објекта који ће користити стара лица у Никшићу.

Када је ријеч о образовању, здравственој заштити, приступу тржишту рада, разним видовима социјалне помоћи лица која су имала статус расељеног и интерно расељеног лица изједначена су са локалним становништвом.

Под посебном пажњом су припадници египћанске и ромске популације. У Подгорици, Никшићу, Беранама и Херцег Новом, промовише се њихов упис у први разред основне школе, на начин што се воде разговори са родитељима и дјецом која су дорасла за упис у основну школу, са циљем да им се укаже на обавезу и значај основног образовања. Подстичу се родитељи да буду подршка својој дјеци на путу образовања.

У циљу промовисања улоге раног учења и интеграције дјеце ромске и египћанске популације у предшколске активности, врши се обука кадра који ради с дјецом РЕ популације како би успјели да одговоре на њихове потребе.

Спроводи се обука наставника, на тему "Превенција раних и уговорених бракова и економске експлоатације дјеце кроз образовни систем".

Ради се и на образовању одраслих особа припадника РАЕ популације.

Министарство рада и социјалног старања је посвећено побољшању социо-економског положаја расељених. Спроводе се бројне активности у циљу само-запошљавања, стручног оспособљавања и посредовања у запошљавању ових лица.

Континуирано се ради на унапређењу њихове здравствене заштите на свим нивоима. Под посебном пажњом су жене и дјеца.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?