Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Strategija pametne specijalizacije: Sastanak radne grupe - sektor Poljoprivreda

Objavljeno: 21.06.2018. 21:09 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Četvrta radionica u okviru Procesa preduzetničkog otkrivanja (Entrepreneurial Discovery Process - EDP), u kojoj je učestvovala radna grupa za sektor Poljoprivreda, održana je danas u prostorijama Ministarstva nauke.

Moderatori radionice su, osim predstavnici Ministarstva, konsultanti za proces preduzetničkog otkrivanja, zamjenica generalnog menadžera Tehnološkog parka Ljubljana, g-đa Marjana Majerič i g-din Aleš Pevc, vođa projekata u pomenutom parku.

Sastanak je okupio tridesetak predstavnika iz državne uprave, akademskog, privrednog i civilnog sektora: Ministarstva poljoprivrede, Centra za ekotoksikološka istraživanja, Univerziteta Crne Gore – Biotehničkog fakulteta, IPC Tehnopolisa iz Nikšića, Privredne komore Crne Gore, mljekara “Lazine” i “Srna”, i kompanija “Inpek”, “Ekoplant”, Nikšićki Mlin, “Mesopromet”, “Bonela”, “Višnjic Komerc”, “13.jul Plantaže”, Farmont i Eko-Per. d.o.o.”.

Radionica je bila idealna prilika da u višečasovnoj diskusiji akteri razmijene mišljenja i iskustva, kao i izazove sa kojima se susreću u praksi. Kada je u pitanju Poljoprivreda, konstatovano je da je neophodno napraviti adekvatnu vezu sa ostalim sektorima, a koji su prethodno označeni kao prioritetni u okviru procesa EDP, poput upotrebe informacioniono-komunikacionih tehnologija u cilju modernizacije i jačanje inovativnih kapaciteta ove grane.

Učesnici su razgovarali o jačanju organske poljoprivrede, korišćenju biorazgradivog otpada za proizvodnju energije, iskoršćavanju potencijala poput ljekovitog bilja. U tom kontekstu, bilo je riječi o mjerama koje je neophodno preduzeti u cilju jačanja ove grane, poput podizanja svijesti o domaćoj proizvodnji, obezbjeđivanja dodatnih investicija, ulaganje u seosku infrastrukturu i unaprijeđiivanje kapaciteta laboratorija. Poseban značaj učesnici su dali velikom potencijalu u organskoj proizvodnji i resursima voda Crne Gora.

Uz to, na radionici je zaključeno da je neophodno praviti partnerstva među proizvođačima, kako bi se ostvario bolji uspjeh na tržištu i biznis bio održiv, obezbijediti dodatne investicije u proizvodne kapacitete, te ojačati edukaciju među mladim ljudima.

Učesnici su odlučili da je najadekvatniji naziv ove prioritetne oblasti - održiva proizvodnja hrane.

Peta radionica u okviru Procesa preduzetničkog otkrivanja, u kojoj će učestvovati sektorska grupa Građevinarstvo i Metalska industrija, održaće se sjutra u prostorijama Privredne komore Crne Gore u 10 časova.

Više detalja o Strategiji pametne specijalizacije, kao i prethodnim aktivnostima možete pronaći ovdje: http://www.mna.gov.me/ministarstvo/Strategija_pametne_specijalizacije/

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?