Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Стратегија паметне специјализације: Састанак радне групе - сектор Пољопривреда

Објављено: 21.06.2018. 21:09 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Четврта радионица у оквиру Процеса предузетничког откривања (Ентрепренеуриал Дисцоверy Процесс - ЕДП), у којој је учествовала радна група за сектор Пољопривреда, одржана је данас у просторијама Министарства науке.

Модератори радионице су, осим представници Министарства, консултанти за процес предузетничког откривања, замјеница генералног менаџера Технолошког парка Љубљана, г-ђа Марјана Мајерич и г-дин Алеш Певц, вођа пројеката у поменутом парку.

Састанак је окупио тридесетак представника из државне управе, академског, привредног и цивилног сектора: Министарства пољопривреде, Центра за екотоксиколошка истраживања, Универзитета Црне Горе – Биотехничког факултета, ИПЦ Технополиса из Никшића, Привредне коморе Црне Горе, мљекара “Лазине” и “Срна”, и компанија “Инпек”, “Екоплант”, Никшићки Млин, “Месопромет”, “Бонела”, “Вишњиц Комерц”, “13.јул Плантаже”, Фармонт и Еко-Пер. д.о.о.”.

Радионица је била идеална прилика да у вишечасовној дискусији актери размијене мишљења и искуства, као и изазове са којима се сусрећу у пракси. Када је у питању Пољопривреда, констатовано је да је неопходно направити адекватну везу са осталим секторима, а који су претходно означени као приоритетни у оквиру процеса ЕДП, попут употребе информационионо-комуникационих технологија у циљу модернизације и јачање иновативних капацитета ове гране.

Учесници су разговарали о јачању органске пољопривреде, коришћењу биоразградивог отпада за производњу енергије, искоршћавању потенцијала попут љековитог биља. У том контексту, било је ријечи о мјерама које је неопходно предузети у циљу јачања ове гране, попут подизања свијести о домаћој производњи, обезбјеђивања додатних инвестиција, улагање у сеоску инфраструктуру и унапријеђиивање капацитета лабораторија. Посебан значај учесници су дали великом потенцијалу у органској производњи и ресурсима вода Црне Гора.

Уз то, на радионици је закључено да је неопходно правити партнерства међу произвођачима, како би се остварио бољи успјех на тржишту и бизнис био одржив, обезбиједити додатне инвестиције у производне капацитете, те ојачати едукацију међу младим људима.

Учесници су одлучили да је најадекватнији назив ове приоритетне области - одржива производња хране.

Пета радионица у оквиру Процеса предузетничког откривања, у којој ће учествовати секторска група Грађевинарство и Металска индустрија, одржаће се сјутра у просторијама Привредне коморе Црне Горе у 10 часова.

Више детаља о Стратегији паметне специјализације, као и претходним активностима можете пронаћи овдје: хттп://www.мна.гов.ме/министарство/Стратегија_паметне_специјализације/

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?