Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Realizovana obuka o smanjenju rizika od katastrofa za predstavnike lokalnih uprava, obrazovnih i zdravstvenih institucija

Objavljeno: 25.06.2018. 16:31 Autor: MUP
U cilju unapređenja spremnosti za efikasno reagovanje u slučaju prirodnih, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća, u Kolašinu je od 19. do 22. juna 2018. godine održana obuka o smanjenju rizika od katastrofa, koju je pohađao 21 predstavnik lokalnih uprava, obrazovnih i zdravstvenih institucija iz Crne Gore.

Učesnici su tokom četvorodnevne obuke imali priliku da saznaju više o ključnim konceptima smanjenja rizika od katastrofa, Strategiji za smanjenje rizika od katastrofa u Crnoj Gori sa Dinamičkim planom aktivnosti za sprovođenje Strategije za period od 2018. do 2023. godine, međunarodnim inicijativama i saradnji u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, komponentama upravljanja rizicima od katastrofa na nacionalnom i lokalnom nivou, identifikaciji, procjeni i praćenju rizika, kao i organizaciji i funkcionisanju sistema zaštite i spašavanja u Crnoj Gori. Tokom obuke poseban akcenat je stavljen na izradu planova zaštite i spašavanja, pa su predstavnici Direktorata za vanredne situacije prisutnima objasnili sadržaj planske dokumentacije, proceduru izrade i usvajanja planova, kao i postupanje zaposlenih i učenika u slučaju prirodnih ili drugih nesreća.

Pored unapređenja znanja i vještina za smanjenje rizika od katastrofa cilj obuke bio je i razmjena iskustava i unapređenje saradnje između lokalnih uprava, obrazovnih i zdravstvenih ustanova na polju zajedničkog djelovanja u cilju stvaranja otpornih zajednica.

Obuka je organizovana u okviru projekta DIRECT – Budimo otporni na nepogode koji Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore i FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore realizuju u partnerstvu sa Vatrogasno-spasilačkom službom Kranj iz Slovenije, Vatrogasno-spasilačkom brigadom Moravsko-Šleskog kraja i Udruženjem vatrogasaca iz Češke, a finansira Generalni direktorat za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evropske komisije (DG ECHO).
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?