Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реализована обука о смањењу ризика од катастрофа за представнике локалних управа, образовних и здравствених институција

Објављено: 25.06.2018. 16:31 Аутор: МУП
У циљу унапређења спремности за ефикасно реаговање у случају природних, техничко-технолошких и других несрећа, у Колашину је од 19. до 22. јуна 2018. године одржана обука о смањењу ризика од катастрофа, коју је похађао 21 представник локалних управа, образовних и здравствених институција из Црне Горе.

Учесници су током четвородневне обуке имали прилику да сазнају више о кључним концептима смањења ризика од катастрофа, Стратегији за смањење ризика од катастрофа у Црној Гори са Динамичким планом активности за спровођење Стратегије за период од 2018. до 2023. године, међународним иницијативама и сарадњи у области смањења ризика од катастрофа, компонентама управљања ризицима од катастрофа на националном и локалном нивоу, идентификацији, процјени и праћењу ризика, као и организацији и функционисању система заштите и спашавања у Црној Гори. Током обуке посебан акценат је стављен на израду планова заштите и спашавања, па су представници Директората за ванредне ситуације присутнима објаснили садржај планске документације, процедуру израде и усвајања планова, као и поступање запослених и ученика у случају природних или других несрећа.

Поред унапређења знања и вјештина за смањење ризика од катастрофа циљ обуке био је и размјена искустава и унапређење сарадње између локалних управа, образовних и здравствених установа на пољу заједничког дјеловања у циљу стварања отпорних заједница.

Обука је организована у оквиру пројекта ДИРЕЦТ – Будимо отпорни на непогоде који Директорат за ванредне ситуације МУП-а Црне Горе и ФОРС Монтенегро – Фондација за развој сјевера Црне Горе реализују у партнерству са Ватрогасно-спасилачком службом Крањ из Словеније, Ватрогасно-спасилачком бригадом Моравско-Шлеског краја и Удружењем ватрогасаца из Чешке, а финансира Генерални директорат за европску цивилну заштиту и активности хуманитарне помоћи Европске комисије (ДГ ЕЦХО).

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?