Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Zenka:Manjinski narodi su konstruktivan činilac crnogorskog društva

Objavljeno: 25.06.2018. 22:42 Autor: PR služba

O očuvanju interkulturalnog karaktera Crne Gore, kao obavezi i izazovu koji je visoko u agendi Vladinih politika u oblasti pune inkluzije manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, razgovarano je danas na sastanku ministra za ljudska i manjinska prava Mehmeda Zenke sa predstavnicima Bošnjačkog vijeća Crne Gore.

Ministar Zenka konstatovao je važnost uloge nacionalnih savjeta manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica kao institucionalnog mehanizma u oblasti zaštite njihovih prava. Manjinski narodi su konstruktivan činilac crnogorskog društva i država Crna Gora to prepoznaje. U Crnoj Gori manjinski narodi su integralni dio društva i, s tim u vezi, aktivno se unaprijeđuje zakonski i institucionalni okvir zaštite njihovih prava, rekao je Zenka.

Inovirani Zakon o manjinskim pravima i slobodama unaprijedio je položaj nacionalnih savjeta udvostručivši njihovo godišnje finansiranje. Prema riječima ministra Zenke, mogućnosti jesu u porastu, ali i očekivanja. Savjeti treba da promovišu važnost kulturnog identiteta nacionalnih manjina, te da aktivno i predano rade na očuvanju kulturnih, jezičkih, nacionalnih vrijednosti naroda koje predstavljaju.

Predsjednik Bošnjačkog vijeće Mirsad Džudžević rekao da Bošnjačko vijeće predstavlja organizovanu instituciju manjinske samouprave bošnjačkog naroda, te da će se zalagati maksimalno da opravda očekivanja. On je zahvalio ministru Zenki na prijemu i prilici da razgovaraju o novoj Strategiji manjinske politike čija je izrada u toku.

Razmišljanja su da će novi strateški dokument ispuniti očekivanja za naredni petogodišnji period. Džudžević je izrazio očekivanje da će veći broj aktivnosti biti implementiran na sjeveru Crne Gore u cilju njegovog razvoja. Takođe, kada je riječ o prisustvu manjinskih naroda u medijima, Džudžević je mišljenja da bi koncept trebalo da bude sadržajniji i češći. Bošnjački narod u Crnoj Gori nema štampani medij, a bilo bi poželjno stvoriti uslove redakcijskog tipa kako bi se na najbolji način šira javnost mogla upoznati sa kulturom Bošnjaka, izjavio je Džudžević.

Dogovoreno je da će se, u najskorije vrijeme, planirati sastanak svih relevantnih aktera u oblasti zaštite i unaprijeđenja prava i sloboda manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica na kojem bi se izdefinisale prioritetne aktivnosti za naredni period.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?