Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Зенка:Мањински народи су конструктиван чинилац црногорског друштва

Објављено: 25.06.2018. 22:42 Аутор: ПР служба

О очувању интеркултуралног карактера Црне Горе, као обавези и изазову који је високо у агенди Владиних политика у области пуне инклузије мањинских народа и других мањинских националних заједница, разговарано је данас на састанку министра за људска и мањинска права Мехмеда Зенке са представницима Бошњачког вијећа Црне Горе.

Министар Зенка констатовао је важност улоге националних савјета мањинских народа и других мањинских националних заједница као институционалног механизма у области заштите њихових права. Мањински народи су конструктиван чинилац црногорског друштва и држава Црна Гора то препознаје. У Црној Гори мањински народи су интегрални дио друштва и, с тим у вези, активно се унапријеђује законски и институционални оквир заштите њихових права, рекао је Зенка.

Иновирани Закон о мањинским правима и слободама унаприједио је положај националних савјета удвостручивши њихово годишње финансирање. Према ријечима министра Зенке, могућности јесу у порасту, али и очекивања. Савјети треба да промовишу важност културног идентитета националних мањина, те да активно и предано раде на очувању културних, језичких, националних вриједности народа које представљају.

Предсједник Бошњачког вијеће Мирсад Џуџевић рекао да Бошњачко вијеће представља организовану институцију мањинске самоуправе бошњачког народа, те да ће се залагати максимално да оправда очекивања. Он је захвалио министру Зенки на пријему и прилици да разговарају о новој Стратегији мањинске политике чија је израда у току.

Размишљања су да ће нови стратешки документ испунити очекивања за наредни петогодишњи период. Џуџевић је изразио очекивање да ће већи број активности бити имплементиран на сјеверу Црне Горе у циљу његовог развоја. Такође, када је ријеч о присуству мањинских народа у медијима, Џуџевић је мишљења да би концепт требало да буде садржајнији и чешћи. Бошњачки народ у Црној Гори нема штампани медиј, а било би пожељно створити услове редакцијског типа како би се на најбољи начин шира јавност могла упознати са културом Бошњака, изјавио је Џуџевић.

Договорено је да ће се, у најскорије вријеме, планирати састанак свих релевантних актера у области заштите и унапријеђења права и слобода мањинских народа и других мањинских националних заједница на којем би се издефинисале приоритетне активности за наредни период.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?