Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Brisel: Ivanović na sastanku političkih direktora ministarstava odbrane NATO zemalja

Objavljeno: 28.06.2018. 23:05 Autor: mod
Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović, učestvovao je danas na sastanku NATO političkih direktora, u sjedištu NATO u Briselu.

Sastanak je prilika da politički direktori ministarstava odbrane NATO zemalja još jednom, pred NATO Samit koji se u istom gradu održava 11. i 12. jula, razmotre pitanja unapređenja sistema kolektivne odbrane, posebno u kontekstu jačanja odbrane i odvraćanja, te dalje adaptacije i prilagođavanja Alijanse novim bezbjednosnim izazovima. 

Ivanović je naglasio da će Crna Gora nastaviti sprovođenje politike Alijanse, kao i doprinositi realizaciji njenih zadataka u cilju efikasnog odgovora na savremene bezbjednosne prijetnje.
Govoreći na temu NATO politike odbrane i odvraćanja, on je kazao da će Crna Gora doprinijeti ojačanom prisustvu na istoku (eFP), upućujući izviđačko odjeljenje u Multinacionalnu borbenu grupu u Letoniji, gdje je vodeća nacija Kanada. Ivanović je dodao i da će Crna Gora nastaviti da doprinosi očuvanju globalnog mira, kroz učešće cnogorskih vojnika u međunarodnim misijama i operacijama. 

Na sastanku NATO političkih direktora sagledana je i dinamika implementacije mjera propisanih Zajedničkom deklaracijom NATO i EU, te predloženi novi modeliteti saradnje ove dvije organizacije. 

Direktor Ivanović je istakao da je saradnja na ovoj relaciji ključna za stabilnost evroatlantskog regiona, te da pozitivan primjer postignute saradnje u oblastima protiv terorizma, sajber odbrane i hibridnih prijetnji treba primijeniti i na ostale oblasti. On je istakao značaj potpisivanja nove Zajedničke deklaracije NATO i EU, koje je najavljeno za Samit u Briselu, što će predstavljati okvir za djelovanje ove dvije međunarodne organizacije u narednom periodu.

Ivanović se sastao sa direktorom NATO Direktorata za planiranje odbrane, Polom Severoom (Paul Savereux). On je informisao sagovornika o dinamici implementacije Ciljeva sposobnosti i reviziji postojećih strateških dokumenata za koju je planirano da bude izvršena do kraja tekuće godine. Severo je izrazio zadovoljstvo stepenom integracije Crne Gore u NATO i istakao da na tom planu Crna Gora ima punu podršku od Alijanse.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?