Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Брисел: Ивановић на састанку политичких директора министарстава одбране НАТО земаља

Објављено: 28.06.2018. 23:05 Аутор: мод
Генерални директор Директората за политику одбране, мр Ивица Ивановић, учествовао је данас на састанку НАТО политичких директора, у сједишту НАТО у Бриселу.

Састанак је прилика да политички директори министарстава одбране НАТО земаља још једном, пред НАТО Самит који се у истом граду одржава 11. и 12. јула, размотре питања унапређења система колективне одбране, посебно у контексту јачања одбране и одвраћања, те даље адаптације и прилагођавања Алијансе новим безбједносним изазовима. 

Ивановић је нагласио да ће Црна Гора наставити спровођење политике Алијансе, као и доприносити реализацији њених задатака у циљу ефикасног одговора на савремене безбједносне пријетње.
Говорећи на тему НАТО политике одбране и одвраћања, он је казао да ће Црна Гора допринијети ојачаном присуству на истоку (еФП), упућујући извиђачко одјељење у Мултинационалну борбену групу у Летонији, гдје је водећа нација Канада. Ивановић је додао и да ће Црна Гора наставити да доприноси очувању глобалног мира, кроз учешће цногорских војника у међународним мисијама и операцијама. 

На састанку НАТО политичких директора сагледана је и динамика имплементације мјера прописаних Заједничком декларацијом НАТО и ЕУ, те предложени нови моделитети сарадње ове двије организације. 

Директор Ивановић је истакао да је сарадња на овој релацији кључна за стабилност евроатлантског региона, те да позитиван примјер постигнуте сарадње у областима против тероризма, сајбер одбране и хибридних пријетњи треба примијенити и на остале области. Он је истакао значај потписивања нове Заједничке декларације НАТО и ЕУ, које је најављено за Самит у Бриселу, што ће представљати оквир за дјеловање ове двије међународне организације у наредном периоду.

Ивановић се састао са директором НАТО Директората за планирање одбране, Полом Североом (Паул Савереуx). Он је информисао саговорника о динамици имплементације Циљева способности и ревизији постојећих стратешких докумената за коју је планирано да буде извршена до краја текуће године. Северо је изразио задовољство степеном интеграције Црне Горе у НАТО и истакао да на том плану Црна Гора има пуну подршку од Алијансе.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?