Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović se sreo sa kardinalom Parolinom: Razgovarano o brojinim temama koje povezuju Crnu Goru i Svetu Stolicu

Objavljeno: 28.06.2018. 23:59 Autor: mku

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sreo se danas na Cetinju sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

U delegaciji su osim Ministra i Kardinala bili i ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici Miodrag Vlahović i apostolski nuncije Svete Stolice nadbiskup Luiđi Pecuto.

mku

Tokom radnog ručka ministar Bogdanović i kardinal Parolin razgovarali su o brojnim temama u oblasti kulture, koje povezuju Crnu Gori i Svetu Stolicu.

mku

Ministar Bogdanović je izrazio posebno zadovoljstvo istorijskom posjetom visokog predstavnika Svete Stolice Crnoj Gori i istakao da ovaj događaj predstavlja snažan podsticaj našim prijateljskim odnosima.

Kardinal Parolin je zahvalio na srdačnom prijemu i istakao da kultura predstavlja važnu vezu u odnosima država i naroda. Zbog toga je, naglasio je kardinal Parolin, važno podsticati saradnju u i razmjenu u svim oblastima kulture.

Razgovarano je o značaju istorijske saradnje koju su crnogorske institucije iz oblasti nauke i kulture ostvarile sa Vatikanskim arhivima, pri čemu je kardinal Parolin ponovio snažnu podršku Svete Stolice novouspostavljenoj saradnji. Najavljena je i skora posjeta dr Johana Iksa, direktora Vatikanskih arhiva Crnoj Gori, čiji će domaćin biti ministar Bogdanović, i istaknuto uvjerenje da će pristup dokumentima kojima raspolažu Vatikanski arhivi biti od velikog značaja za dalje istraživanje i dokumentovanje istorije Crne Gore.

mku

Tokom susreta je razgovarano i o značaju i važnosti Ikone Bogorodice Filermose i tom prilikom je ministar Bogdanović upoznao kardinala Parolina sa planovima Crne Gore da u što skorijem periodu obezbijedi adekvatne uslove za izlaganje ove izuzetne hrišćanske relikvije. Državni sekretar Svete Stolice kardinal Pjetro Parolin, tokom zvanične posjete Cetinju je sa ministrom Bogdanovićem obišao Plavu kapelu, u kojoj se nalazi ikona Bogorodice Filermose.

Ministar Bogdanović je tokom razgovora zahvalio na srdačnom prijemu i sadržajnim razgovorima tokom nedavne posjete delegacije Ministarstva kulture Svetoj Stolici.

mku

Kardinal Parolin je posjetio i Umjetnički muzej, u kojem se nalazi pregled najznačajnijih autora i djela umjetnosti jugoslovenskog prostora do sredine 20. vijeka, kao i istaknutih stvaralaca savremene crnogorske umjetnosti.

Tokom obilaska Dvora kralja Nikole kardinal Parolin je zapisao u knjigu utisaka: “Želimo Crnoj Gori, zemlji sa dubokim istorijskim korijenima, uspjeh i prosperitet u materijalnom i duhovnom smislu, zahvajujući na izuzetnoj srdačnosti i dobrodošlici koja nam je ukazana”.

Kardinal Parolin i ministar Bogdanović posjetili su na Cetinju i Crkvu Svetog Antuna Padovanskog.

mku



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?