Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић се срео са кардиналом Паролином: Разговарано о бројиним темама које повезују Црну Гору и Свету Столицу

Објављено: 28.06.2018. 23:59 Аутор: мку

Министар културе Александар Богдановић срео се данас на Цетињу са државним секретаром Свете Столице кардиналом Пјетром Паролином, који борави у званичној посјети Црној Гори.

У делегацији су осим Министра и Кардинала били и амбасадор Црне Горе при Светој Столици Миодраг Влаховић и апостолски нунције Свете Столице надбискуп Луиђи Пецуто.

mku

Током радног ручка министар Богдановић и кардинал Паролин разговарали су о бројним темама у области културе, које повезују Црну Гори и Свету Столицу.

mku

Министар Богдановић је изразио посебно задовољство историјском посјетом високог представника Свете Столице Црној Гори и истакао да овај догађај представља снажан подстицај нашим пријатељским односима.

Кардинал Паролин је захвалио на срдачном пријему и истакао да култура представља важну везу у односима држава и народа. Због тога је, нагласио је кардинал Паролин, важно подстицати сарадњу у и размјену у свим областима културе.

Разговарано је о значају историјске сарадње коју су црногорске институције из области науке и културе оствариле са Ватиканским архивима, при чему је кардинал Паролин поновио снажну подршку Свете Столице новоуспостављеној сарадњи. Најављена је и скора посјета др Јохана Икса, директора Ватиканских архива Црној Гори, чији ће домаћин бити министар Богдановић, и истакнуто увјерење да ће приступ документима којима располажу Ватикански архиви бити од великог значаја за даље истраживање и документовање историје Црне Горе.

mku

Током сусрета је разговарано и о значају и важности Иконе Богородице Филермосе и том приликом је министар Богдановић упознао кардинала Паролина са плановима Црне Горе да у што скоријем периоду обезбиједи адекватне услове за излагање ове изузетне хришћанске реликвије. Државни секретар Свете Столице кардинал Пјетро Паролин, током званичне посјете Цетињу је са министром Богдановићем обишао Плаву капелу, у којој се налази икона Богородице Филермосе.

Министар Богдановић је током разговора захвалио на срдачном пријему и садржајним разговорима током недавне посјете делегације Министарства културе Светој Столици.

mku

Кардинал Паролин је посјетио и Умјетнички музеј, у којем се налази преглед најзначајнијих аутора и дјела умјетности југословенског простора до средине 20. вијека, као и истакнутих стваралаца савремене црногорске умјетности.

Током обиласка Двора краља Николе кардинал Паролин је записао у књигу утисака: “Желимо Црној Гори, земљи са дубоким историјским коријенима, успјех и просперитет у материјалном и духовном смислу, захвајујући на изузетној срдачности и добродошлици која нам је указана”.

Кардинал Паролин и министар Богдановић посјетили су на Цетињу и Цркву Светог Антуна Падованског.

mku



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?