Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković u Skadru potpisao Sporazum o saradnji u oblasti prekograničnih operacija u okviru Air Policing misije

Objavljeno: 03.07.2018. 20:19 Autor: mod

Ministar odbrane mr Predrag Bošković potpisao je danas u Skadru, sa albanskom koleginicom, Oltom Džakom (Olta Xhacka), Sporazum između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije o saradnji u oblasti prekograničnih operacija u okviru misije zaštite vazdušnog prostora (Air Policing). Sporazum je potpisan nakon zajedničke sjednice Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije.

Ovaj Sporazum će omogućiti vazduhoplovima oružanih snaga Grčke i Italije, koji obavljaju misiju zaštite vazdušnog prostora Crne Gore, da prilikom vršenja Air Policing misije, nesmetano prelaze državne granice Crne Gore i Republike Albanije. Na taj način, vršenje Air Policing misije grčkim i italijanskim vazduhoplovima će biti značajno pojednostaljeno.

Potpisivanje ovog Sporazuma predstavlja još jednu potvrdu odličnih bilateralnih odnosa dvije zemlje u oblasti odbrambene saradnje.

Misija zaštite vazdušnog prostora Crne Gore otpočela je 5. juna 2018. godine, na godišnjicu članstva u NATO. Imajući u vidu ograničene nacionalne kapacitete, u saradnji sa NATO i saveznicima, odlučeno je da će ovu misiju za crnogorske potrebe obavljati Italija i Grčka, po modelu kako je to regulisano upravo u Republici Albaniji. Air Policing je mirnodopska misija i predstavlja jedan od najevidentnijih benefita članstva Crne Gore u Alijansi, budući da za ove potrebe Crna Gora ne treba da izdvaja posebna finansijska sredstva.

MINISTARSTVO ODBRANE

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?