Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић у Скадру потписао Споразум о сарадњи у области прекограничних операција у оквиру Аир Полицинг мисије

Објављено: 03.07.2018. 20:19 Аутор: мод

Министар одбране мр Предраг Бошковић потписао је данас у Скадру, са албанском колегиницом, Олтом Џаком (Олта Xхацка), Споразум између Владе Црне Горе и Савјета министара Републике Албаније о сарадњи у области прекограничних операција у оквиру мисије заштите ваздушног простора (Аир Полицинг). Споразум је потписан након заједничке сједнице Владе Црне Горе и Савјета министара Републике Албаније.

Овај Споразум ће омогућити ваздухопловима оружаних снага Грчке и Италије, који обављају мисију заштите ваздушног простора Црне Горе, да приликом вршења Аир Полицинг мисије, несметано прелазе државне границе Црне Горе и Републике Албаније. На тај начин, вршење Аир Полицинг мисије грчким и италијанским ваздухопловима ће бити значајно поједностаљено.

Потписивање овог Споразума представља још једну потврду одличних билатералних односа двије земље у области одбрамбене сарадње.

Мисија заштите ваздушног простора Црне Горе отпочела је 5. јуна 2018. године, на годишњицу чланства у НАТО. Имајући у виду ограничене националне капацитете, у сарадњи са НАТО и савезницима, одлучено је да ће ову мисију за црногорске потребе обављати Италија и Грчка, по моделу како је то регулисано управо у Републици Албанији. Аир Полицинг је мирнодопска мисија и представља један од најевидентнијих бенефита чланства Црне Горе у Алијанси, будући да за ове потребе Црна Гора не треба да издваја посебна финансијска средства.

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?