Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Posjeta Federalnog ministarstva odbrane Republike Austrije

Objavljeno: 06.07.2018. 18:21 Autor: mod

Generalna direktorica Direktorata za materijalne resurse u Ministarstvu obrane Crne Gore, Alma Ljuljanaj, sastala se danas sa delegacijom Federalnog ministarstva odbrane Republike Austrije, na čelu sa general-potpukovnikom Norbertom Gehartom.

Tokom sastanka sagovornici su razmijenili mišljenja po pitanju životnog ciklusa municije, sa fokusom na sigurno skladištenje, održavanje, kao i rješavanje viškova. Razgovarano je i o konceptu „Podrška zemlje domaćina“ (Host Nation Support) koji je veoma značajan s aspekta integracionih procesa naše zemlje, a trenutno je u fazi razvoja i implementacije u Crnoj Gori.

Ljuljanaj je upoznala general- pukovnika Geharta sa prioritetima Ministarstva odbrane Crne Gore, sa posebnim fokusom na modernizaciju Vojske Crne Gore u skladu sa NATO standardima i ciljevima sposobnosti. Istakla je da su u proteklom periodu postignuti značajni rezultati na polju rješavanja viškova municije i dodala da će Crna Gora, kroz projekte sa partnerima, nastaviti procese rješavanja ovog pitanja, kao i obuke i osposobljavanja stručnog kadra u ovoj oblasti.

Sagovornici su informisani da je razvoj regulative za implementaciju koncepta Podrške zemlje domaćina u Crnoj Gori u poodmakloj fazi. Nacionalni centar za kontrolu kretanja (NMCC) je uspostavljen i već vrši osnovne funkcije, ali je potreban dalji razvoj i unaprijeđenje njegovih sposobnosti.

General-potpukovnik Norbert Gehart izrazio je posebno zadovoljstvo susretom, ističući da će austrijska strana podržati Crnu Goru i njene napore na putu evropskih integracija.  Naglasio je spremnost za nastavak pružanja podrške Crnoj Gori na  unaprjeđenju odbrambenog sektora.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?