Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Посјета Федералног министарства одбране Републике Аустрије

Објављено: 06.07.2018. 18:21 Аутор: мод

Генерална директорица Директората за материјалне ресурсе у Министарству обране Црне Горе, Алма Љуљанај, састала се данас са делегацијом Федералног министарства одбране Републике Аустрије, на челу са генерал-потпуковником Норбертом Гехартом.

Током састанка саговорници су размијенили мишљења по питању животног циклуса муниције, са фокусом на сигурно складиштење, одржавање, као и рјешавање вишкова. Разговарано је и о концепту „Подршка земље домаћина“ (Хост Натион Суппорт) који је веома значајан с аспекта интеграционих процеса наше земље, а тренутно је у фази развоја и имплементације у Црној Гори.

Љуљанај је упознала генерал- пуковника Гехарта са приоритетима Министарства одбране Црне Горе, са посебним фокусом на модернизацију Војске Црне Горе у складу са НАТО стандардима и циљевима способности. Истакла је да су у протеклом периоду постигнути значајни резултати на пољу рјешавања вишкова муниције и додала да ће Црна Гора, кроз пројекте са партнерима, наставити процесе рјешавања овог питања, као и обуке и оспособљавања стручног кадра у овој области.

Саговорници су информисани да је развој регулативе за имплементацију концепта Подршке земље домаћина у Црној Гори у поодмаклој фази. Национални центар за контролу кретања (НМЦЦ) је успостављен и већ врши основне функције, али је потребан даљи развој и унапријеђење његових способности.

Генерал-потпуковник Норберт Гехарт изразио је посебно задовољство сусретом, истичући да ће аустријска страна подржати Црну Гору и њене напоре на путу европских интеграција.  Нагласио је спремност за наставак пружања подршке Црној Гори на  унапрјеђењу одбрамбеног сектора.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?