Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Uspješno realizovan projekat iz oblasti trgovinskih olakšica

Objavljeno: 06.07.2018. 18:53 Autor: Ministarstvo finansija
Generalni direktor Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija i kopredsjedavajući Nacionalnog komiteta za trgovinske olakšice, Novo Radović je otvorio konferenciju povodom završetka projekta ,,Obrada prije dolaska robe za ekspresne pošiljke” koja se održava danas u hotelu Budva u Budvi. Konferencija se održava u organizaciji njemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ.

Zahvaljujući se partnerima iz GIZ-a i DHL Ekspresa na konstruktivnoj saradnji i podršci na realizaciji ovog projekta, generalni direktor Radović je čestitao kolegama iz Uprava carina na ostvarenim rezultatima.
 
Projekat obrade dokumentacije prije dolaska robe za ekspresne pošiljke je uključivao  normativne izmjene i usklađivanja, i razvoj novih i unaprijeđenje postojećih IT rješenja Uprave carina. Implementacijom ovog projekta značajno su ubrzane procedure i unaprijeđen je sistem carinjenja ekspresnih pošiljki. Povećanje sa 25% na 65% broja pošiljki koje su oslobođene u roku od 1 sata od njihovog dolaska na carinsko područje Crne Gore, su rezultati koji se očekuju sada kada je projekat uspješno priveden kraju.

Značaj projekta, po riječima generalnog direktora Radovića, je iz dva razloga. Prvi je što je u skladu sa misijom Globalne alijanse za trgovinske olakšice projekat u potpunosti sprovođen u sinergiji Uprave carina kao predstavnika državnih organa, DHL-a Ekspresa predstavnika privatnog sektora i uz podršku međunarodnog donatora, u ovom slučaju GIZ-a. Drugi razlog je što je Crna Gora izabrana da učestvuje u pilot projektu, i što se nakon uspješnog pokretanja projekta u Crnoj Gori, isti sada realizuje i u drugim CEFTA stranama.

„U kontekstu trgovinskih olakšica naša obaveza kao države je da obezbijedimo punu implementaciju obaveza na način koji je efikasan za sve nas, a posebno za privrednu zajednicu. Iz tog razloga obezbjeđivanjem snažnog i koordiniranog partnerstva sa privatnim sektorom i međunarodnim donatorima - a što se ogleda i kroz ovaj Projekat, utičemo na sprovođenje neophodnih mjera i zajedno doprinosimo ekonomskom razvoju naše zemlje, što predstavlja naš zajednički krajnji cilj“, istakao je generalni direktor Radović.

Takođe, kao rezultat ovih zajedničkih napora pripremljena je prva Strategija trgovinskih olakšica 2018-2022 koju je Vlada Crne Gore  usvojila u martu mjesecu 2018. Važnost ovog strateškog dokumenta nije samo u definisanju zajedničke agende za sve granične organe u narednih 5 godina, već i na stvaranju dobre osnove kojom se pokazuje posvećenost i spremnost za sprovođenje neophodnih reformskih mjera, a koje su usko povezane sa procesom pridruživanja Crne Gore Evropskoj Uniji.

U nastavku konferencije predstavljeni su rezultati projekta i razmijenjena su iskustva i primjeri dobre prakse sa predstavnicima nacionalnih i međunarodnih instistucija i organizacija, međunarodnim ekspertima i predstavnicima biznisa.

PR SLUŽBA 
MINISTARSTVA FINANSIJA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?