Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Успјешно реализован пројекат из области трговинских олакшица

Објављено: 06.07.2018. 18:53 Аутор: Министарство финансија
Генерални директор Директората за порески и царински систем у Министарству финансија и копредсједавајући Националног комитета за трговинске олакшице, Ново Радовић је отворио конференцију поводом завршетка пројекта ,,Обрада прије доласка робе за експресне пошиљке” која се одржава данас у хотелу Будва у Будви. Конференција се одржава у организацији њемачке организације за међународну сарадњу – ГИЗ.

Захваљујући се партнерима из ГИЗ-а и ДХЛ Експреса на конструктивној сарадњи и подршци на реализацији овог пројекта, генерални директор Радовић је честитао колегама из Управа царина на оствареним резултатима.
 
Пројекат обраде документације прије доласка робе за експресне пошиљке је укључивао  нормативне измјене и усклађивања, и развој нових и унапријеђење постојећих ИТ рјешења Управе царина. Имплементацијом овог пројекта значајно су убрзане процедуре и унапријеђен је систем царињења експресних пошиљки. Повећање са 25% на 65% броја пошиљки које су ослобођене у року од 1 сата од њиховог доласка на царинско подручје Црне Горе, су резултати који се очекују сада када је пројекат успјешно приведен крају.

Значај пројекта, по ријечима генералног директора Радовића, је из два разлога. Први је што је у складу са мисијом Глобалне алијансе за трговинске олакшице пројекат у потпуности спровођен у синергији Управе царина као представника државних органа, ДХЛ-а Експреса представника приватног сектора и уз подршку међународног донатора, у овом случају ГИЗ-а. Други разлог је што је Црна Гора изабрана да учествује у пилот пројекту, и што се након успјешног покретања пројекта у Црној Гори, исти сада реализује и у другим ЦЕФТА странама.

„У контексту трговинских олакшица наша обавеза као државе је да обезбиједимо пуну имплементацију обавеза на начин који је ефикасан за све нас, а посебно за привредну заједницу. Из тог разлога обезбјеђивањем снажног и координираног партнерства са приватним сектором и међународним донаторима - а што се огледа и кроз овај Пројекат, утичемо на спровођење неопходних мјера и заједно доприносимо економском развоју наше земље, што представља наш заједнички крајњи циљ“, истакао је генерални директор Радовић.

Такође, као резултат ових заједничких напора припремљена је прва Стратегија трговинских олакшица 2018-2022 коју је Влада Црне Горе  усвојила у марту мјесецу 2018. Важност овог стратешког документа није само у дефинисању заједничке агенде за све граничне органе у наредних 5 година, већ и на стварању добре основе којом се показује посвећеност и спремност за спровођење неопходних реформских мјера, а које су уско повезане са процесом придруживања Црне Горе Европској Унији.

У наставку конференције представљени су резултати пројекта и размијењена су искуства и примјери добре праксе са представницима националних и међународних инстистуција и организација, међународним експертима и представницима бизниса.

ПР СЛУЖБА 
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?