Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret državnih sekretara ministarstava odbrane Crne Gore i Makedonije

Objavljeno: 09.07.2018. 15:04 Autor: mod
Državni sekretar Ministarstva odbrane Crne Gore, Slobodan Filipović, sastao se danas sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Republike Makedonije, Draganom Nikolićem.

Filipović je izrazio zadovoljstvo bilateralnim susretom i ukazao na značaj daljeg razvijanja dobrosusjedskih odnosa Crne Gore i Republike Makedonije, kroz međusobnu saradnju i podršku na svim nivoima, naglasivši da će Crna Gora kao punopravna članica Alijanse, kroz aktivnu promociju NATO politike „otvorenih vrata“, nastaviti sa punom podrškom zemljama regiona u ostvarivanju njihovih ključnih spoljnopolitičkih ciljeva. Sagovornici su razmijenili mišljenja i stavove o trenutnom razvoju odbrambenog sektora, kao i buduće korake bilateralne saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane. Filipović je naglasio veliki značaj ostvarenom saradnjom dvije zemlje na polju odbrane, posebno u oblasti školovanja crnogorskih kadeta na Vojnoj akademiji „General Mihailo Apostolski“ u Skoplju, uz očekivanje da će se ovaj pozitivan trend nastaviti i u budućem periodu. 

Državni sekretari naglasili su značaj povezivanja i saradnje susjednih zemalja kroz angažman u regionalnim inicijativama, uz poseban osvrt na A-5 Inicijativu kojom ove godine predsjedava Crna Gora, ističući da učešće u regionalnim inicijativama predstavlja odličnu platformu za jačanje međusobnog povjerenja i pronalaženje zajedničkih modaliteta za suočavanje sa aktuelnim bezbjednosnim izazovima. 

Delegacija Ministarstva odbrane Crne Gore, u čijem sastavu su, pored državnog sekretara Filipovića, bili i savjetnik ministra za vojna pitanja, puk Zoran Bošković i generalni direktor Direktorata za ljudske resurse, Mihailo Volkov, kao i ambasador Crne Gore u Republici Makedoniji, Predrag Mitrović, sastala se i sa ministarkom odbrane Republike Makedonije Radmilom Šekereinskom-Jankovskom, i na sastanku je zaključeno da brojne aktivnosti u oblasti odbrane, koje realizuju dva ministarstva, daju podsticaj daljem produbljivanju bilateralne odbrambene saradnje.

U okviru trodnevne posjete Republici Makedoniji crnogorska delegacija je obišla crnogorske kadete koji se školuju na Vojnoj akademiji “General Mihailo Apostolski” u Skoplju i sastala se sa dekanom Akademije pukovnikom Orce Popoviskim. Delegacija je takođe prisustvovala i Danu visokih zvanica na Ljetnjem kampu 2018, aktivnosti organizovanoj od strane Ministarstva odbrane Republike Makedonije i Vojne akademije, na kojoj su i crnogorski kadeti uzeli učešće.

mod 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?