Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет државних секретара министарстава одбране Црне Горе и Македоније

Објављено: 09.07.2018. 15:04 Аутор: мод
Државни секретар Министарства одбране Црне Горе, Слободан Филиповић, састао се данас са државним секретаром Министарства одбране Републике Македоније, Драганом Николићем.

Филиповић је изразио задовољство билатералним сусретом и указао на значај даљег развијања добросусједских односа Црне Горе и Републике Македоније, кроз међусобну сарадњу и подршку на свим нивоима, нагласивши да ће Црна Гора као пуноправна чланица Алијансе, кроз активну промоцију НАТО политике „отворених врата“, наставити са пуном подршком земљама региона у остваривању њихових кључних спољнополитичких циљева. Саговорници су размијенили мишљења и ставове о тренутном развоју одбрамбеног сектора, као и будуће кораке билатералне сарадње двије земље у области одбране. Филиповић је нагласио велики значај оствареном сарадњом двије земље на пољу одбране, посебно у области школовања црногорских кадета на Војној академији „Генерал Михаило Апостолски“ у Скопљу, уз очекивање да ће се овај позитиван тренд наставити и у будућем периоду. 

Државни секретари нагласили су значај повезивања и сарадње сусједних земаља кроз ангажман у регионалним иницијативама, уз посебан осврт на А-5 Иницијативу којом ове године предсједава Црна Гора, истичући да учешће у регионалним иницијативама представља одличну платформу за јачање међусобног повјерења и проналажење заједничких модалитета за суочавање са актуелним безбједносним изазовима. 

Делегација Министарства одбране Црне Горе, у чијем саставу су, поред државног секретара Филиповића, били и савјетник министра за војна питања, пук Зоран Бошковић и генерални директор Директората за људске ресурсе, Михаило Волков, као и амбасадор Црне Горе у Републици Македонији, Предраг Митровић, састала се и са министарком одбране Републике Македоније Радмилом Шекереинском-Јанковском, и на састанку је закључено да бројне активности у области одбране, које реализују два министарства, дају подстицај даљем продубљивању билатералне одбрамбене сарадње.

У оквиру тродневне посјете Републици Македонији црногорска делегација је обишла црногорске кадете који се школују на Војној академији “Генерал Михаило Апостолски” у Скопљу и састала се са деканом Академије пуковником Орце Поповиским. Делегација је такође присуствовала и Дану високих званица на Љетњем кампу 2018, активности организованој од стране Министарства одбране Републике Македоније и Војне академије, на којој су и црногорски кадети узели учешће.

mod 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?