Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Ministarstvu kulture održan prvi sastanak projekta MONET

Objavljeno: 09.07.2018. 14:56 Autor: Ministarstvo kulture
Početni (kick-off) sastanak projekta MONET - Culture in Motion in Adriatic Networks of Museums u okviru IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora, na kojem je Ministarstvo kulture Crne Gore vodeći partner, održan je 5. i 6. jula na Cetinju. Sastanku su prisustvovali projektni partneri iz Italije (Muzej Pino Pascali i ARATRO Univerzitet Molize) i Albanije (Nacionalna galerija umjetnosti iz Tirane i Muzej fotografije Marubi). Događaju su takođe prisustvovali predstavnici crnogorskih institucija kulture koje su uključene u projekat, Centra savremene umjetnosti i Pomorskog muzeja.

MKU

Na sastanku su predstavljene glavne aktivnosti projekta koje podrazumijevaju: stvaranje mreže muzeja na programskoj teritoriji (Crna Gora, Albanija, regija Pulja i Regija Molize), osmišljavanje modela za zajedničku muzejsku ulaznicu uključenih muzeja, organizovanje programa razmjene za mlade umjetnike koji će rezultirati zajedničkom izložbom radova, organizovanje obuke za umjetnike koji bi osmišljavali muzejske suvenire koji promovišu vezu između različitih kultura, jačanje kapaciteta u oblasti upravljanja muzejima, kao i nabavku nove opreme za muzeje, koja će omogućiti da se postojeće kolekcije publici predstave na kvalitetniji način, korišćenjem savremenih tehnologija i novih načina prezentacije.

MKU
Državni sekretar u Ministarstvu kulture Dražen Blažić je poželio partnerima dobrodošlicu i naglasio da je jedan od najznačajnijih benefita ovog projekta postavljanje dobre osnove za prekoganičnu saradnju Italije, Albanije i Crne Gore, država koje baštine dugogodišnju istoriju i tradiciju, ali i dobre bilateralne odnose, te da je Ministarstvo kulture posebno ponosno što će realizacija projekta dobru međudržavnu saradnju proširiti na lokalni nivo, kroz uključivanje različitih aktera civilnog sektora, ali i istaknutih umjetnika i stručnjaka u kulturi, čiji će doprinos biti od posebnog značaja u postupku realizacije projektnih aktivnosti. 

MKU
Ministarstvo kulture će, zajedno sa partnerima, u narednom periodu raditi na implementaciji aktivnosti u okviru oba projekta u kojima učestvuje (MONET i HAMLET), kao i na pripremi aplikacija za ostale programe i fondove koji su dostupni, sve u cilju unaprijeđenja sektora kulture i izgradnje kapaciteta institucija.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?